Elfogultak

2024.09.10. 12:00

Elegük lett az önkormányzati portálból

Az elmúlt években több százmillió forintos támogatást felemésztő Pécsi Kommunikációs Központ Kft. lapjának elfogult módszere miatt hatósági bejelentést tett az egyik önkormányzati képviselő. A mostanság civilnek mutatkozó, baloldali koalícióban ülő, amúgy jobbikos jelölt lett a lap kedvence.

Bóka Máté Ciprián

A pécsi városháza hallgat – pedig nyilvánvaló, hogy nem etikus, ami történik.

A jelenleg még baloldali vezetésű pécsi önkormányzat lapja eljárása után azért fordultak a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság elnökéhez, dr. Koltay Andráshoz, mert a 100 százalékban városi tulajdonban lévő portál teljesen elfogultan a jobbikos jelölt, az  MSZP-DK-s támogatottságú polgármester támogatottja mellett áll ki. Barkóczi Csaba fideszes képviselő beadványában arra tért ki, hogy szeptember 22-én a kertvárosi 15. választókerületben tartanak időközi választást, itt a júniusi voksoláson ugyanis szavazategyenlőség alakult ki. Az elmúlt években 600-700 milliós városi támogatást bezsebelő Pécsi Kommunikációs Központ Kft. kiadója az online önkormányzati hírportálnak, valamint a nyomtatott hetilapnak is.

jelölt, választás, 2024
Négy jelölt indul a szeptemberi választáson.
Fotó: Flajsz Peter

Csakhogy Barkóczi szerint a közpénzekből – tehát minden, jobb- és baloldali pécsi adófizető által fenntartott –  hírportál a megismételt választás kapcsán minden etikai normát áthág, amikor tudomást sem vesz róla, hogy köteles lenne tényszerűen és kiegyensúlyozottan tájékoztatni a pécsieket.

A két legesélyesebb jelölt

Mint közölte, hiába indul négy jelölt a szeptemberi választáson, lényegében egyedül a magát mostanában civilnek nevező, ám jobbikos aspiráns kapott lehetőséget ismertetni programját a városi hírportál felületén. A két legesélyesebb induló – Kővári János (Fidesz-KDNP-ÖPE) és Körömi Attila (független, aki a Tisza Párt szavazóit igyekszik megszólítani) – egyáltalán nem, míg a Mi Hazánk jelöltje, Horváth Sándor csak látszólag jut megszólalási lehetőséghez a portálon. Ám az utóbbi aspiránsnak sem biztosítanak annyi ideig és olyan kiemelt helyen megjelenési lehetőséget, mint a jobbikos „civilnek”.

Kategorizálták a jelölteket

Mindezek mellett a városi lap a diszkriminatív módszert még meg is magyarázza azzal, hogy a nemzeti oldal és a független jelölt helyett azoknak biztosítanak teret, akiket ők bekategorizáltak az egyik oldalra, a nemzeti oldalra. Ezzel szemben ugyanakkor a helyi MSZP-s és liberális lapokban megjelentett és hirdetett jobbikos jelöltet nem zárták ki ugyanilyen kategorizálással – hívta fel a figyelmet Barkóczi a beadványban a Nimmerfroh Ferenc által irányított lap visszásságaira.

Az önkormányzati média nem a polgármester vagy valamelyik politikai párt tulajdona, hanem valamennyi pécsi adófizető pénzén fenntartott közös hírcsatorna.

– fogalmazott, és a bejelentés végén kérte a hatósági intézkedést a Pécsi Kommunikációs Központ lapjai ellen. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában