Körmenet

2024.07.28. 07:00

Kétnapos búcsúra várja a zarándokokat a Havi-hegyi templom

Kétnapos búcsún ünneplik a Havas Boldogasszony-templom búcsúját idén is - a hagyományos körmenet augusztus 5-én, hétfőn reggel indul a Szent Ágoston-templomtól a Havi-hegyre.

Wald Kata

Idén is két napos ünneppel, augusztus 4-én és 5-én ünneplik Pécsen a Havas Boldogasszony-templom búcsúját. A Pécsi Egyházmegye tájékoztatása szerint az ilyenkor hagyományos püspöki szentmisét idén Mayer Mihály nyugalmazott püspök celebrálja, de tartanak liturgiát horvát és német nyelven, valamint az újmisés papok is celebrálnak szentmisét a Havi-hegyen.

A búcsú augusztus 4-én 9 órakor horvát nyelvű szentmisével indul, majd a 17.30-kor kezdődő rózsafüzér imádságot és loretói litániát 18.15-kor ünnepélyes vesperás követi. A szabadtéri ünnepi szentmise 19 órakor veszi kezdetét, utána körmenet indul a kegykép másolatával a Havi-hegyi sétányon.  Ezt követően 21 órakor görögkatolikus szent liturgiára kerül sor, majd az éjfélig tartó szentségimádás után, éjfélkor csendes szentmisét tartanak az elhunyt zarándokokért, amit reggelig tartó virrasztás követ. 

Augusztus 5-én, hétfőn, a hagyományos körmenet 7.30-kor indul a Szent Ágoston-templomtól a Havi-hegyre, ahol 8.30-kor horvát nyelvű szentmisét tartanak, majd 10 órakor Mihovics Szebasztián újmisés pap celebrál szentmisét, amit 11.30-kor német nyelvű mise követ. A rácvárosi Jézus Szíve Családja közösség imaórája 14 órakor kezdődik, 15.15-től rózsafüzér imádság és loretói litánia szerepel a programban, majd 16 órakor Dr. Kvanduk Frigyes általános helynök, pécs-rácvárosi plébános tart szentmisét. Utána körmenet indul a kegykép másolatával, majd agapével ér véget a kétnapos búcsú. 

- A Havas Boldogasszony-templom története a 17. századig nyúlik vissza, amikor az 1690-91. évi nagy pestisjárvány elmúltával a pécsi emberek, megtartva a veszedelem idején a Szűzanyának tett fogadalmukat, templomot építettek Havas Boldogasszony tiszteletére

 - emelte ki a Pécsi Egyházmegye. 

A kegyhelyet, amely tavaly ünnepelte felszentelésének 325. évfordulóját, évről évre a Szűz Máriát tisztelő zarándokok és búcsúsok százai keresik fel, különösen az augusztusi búcsún, de számos látogatója van a hétköznapokon is. A tavalyi jeles évforduló kapcsán Máger Róbert templomigazgató elhatározta, hogy a Havas Boldogasszony Templomigazgatóság közreadja az 1697-ben, az elmúló pestis járvány után fogadalomból megépített kápolna új kutatásokkal kiegészített történetét. Évek óta gyűltek az anyagok egy új, búcsús énekeket magába foglaló énekeskönyv számára is - a történeti kötet és egy énekes füzet tavaly nyárra készült el. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában