Titokzatos műkincsek

2024.06.20. 12:00

Róth Miksa vajszlói rejtélye a Mezőgazdasági Múzeumba vezethet

Titokzatos, eddig ismeretlen módon kerültek műkincsek az ormánsági Vajszló templomába. Mint korábban megírtuk, a Róth Miksa által készített üvegablakok Baranyába kerülésének története máig ismeretlen. Az elvarratlan szálak a Magyar Mezőgazdasági Múzeumba vezethetnek.

Mohay Réka

Mint hírül adtuk, a vajszlói Nagyboldogasszony-templomba ismeretlen körülmények között kerültek Róth Miksa üvegablakai, melyek eredetileg nagy valószínűséggel a vajdahunyadvári Jáki-kápolna apszisába készülhettek, s onnan az ablakok lecserélését követően valamilyen okból az ormánsági faluba kerültek. 

Róth Miksa kincsei
Róth Miksa kincsei

A két szóban forgó üvegablak Szent Erzsébetet és Szent Imrét ábrázolja, Róth Miksa jól látható szignójával ellátva, 1896-ra datálva. 

Takáts Rózsa „Színek, fények, árnyak. Róth Miksa és Alpár Ignác együttműködése a budapesti Vajdahunyadvárban” című, online is elérhető kéziratában az olvasható, hogy az üvegfestményeket Róth Miksa az építtetők kérésére fokozatosan lecserélte.

Bár Takáts kézirata szerint nem állítható „teljes biztonsággal”, hogy a Vajszlón díszelgő ablakok konkrétan a millenniumi Jáki kápolna eredeti ablakai lennének, ugyanis egy-egy ablakot ugyanazon terv alapján több példányban is elkészítettek akkoriban az üvegműhelyek, az viszont biztos, hogy a vajszlói ólmozott ablakok a Róth műhelyből kerültek ki és csaknem pontos másai az 1896. évieknek. Tehát vagy ugyanazok, s a századfordulón lecserélt ablakok közül került kettő a baranyai faluba, vagy azok másodpéldányai.

Azonban arról, hogy Róth ablakai miként, miért kerültek Vajszlóra, továbbra sem található információ, egészen rejtélyes homályba vész a kérdés.

Segítségül hívtuk az egyházmegyei levéltárban elérhető historia domust, mely a vajszlói plébánia történetét, bejegyzéseit, eseményeinek összesítését tartalmazza. Ebben azonban csak az 1920-as évektől születtek rendszeres bejegyzések, így ez az irat sem utal az egyébként értékes, kiemelkedő művészi értékkel rendelkező üvegablakok Vajszlóra kerülésének mikéntjéről.

A fővárosi Mezőgazdasági Múzeumba vezethetnek a Róth Miksa-rejtély szálai

A rejtély megfejtésére egy reménysugár maradt: a vajdahunyadvári Mezőgazdasági Múzeum tárlata. Itt található ugyanis egy Vajszlóról származó egy méterszer egy méteres, egyetlen fából faragott tölgyfa kocka. Mint korábban szintén megírtuk, Horváth István polgármester feltevése alapján nehezen képzelhető el, hogy ne lenne kapcsolat a Vajdahunyadvárból eltávolított, vagy legalábbis az oda készített ablakok duplikátumaként létrejött Róth Miksa-féle üvegablakok és a pont az itt megnyíló mezőgazdasági tárlatra került vajszlói értékes tölgyfakincs között. 
Erről egyébként egy korabeli tudósítás olvasható a Pécsi Napló 1908. február 7-i számában:

A pécsi országos kiállításon az erdészeti osztály keretében kiállított hatalmas tölgyfakocka, mely a szakemberek figyelmét nemcsak magára vonta, hanem meglepetésszerű feltűnést keltett és a laikus közönséget is megállította s csudálkozásra ragadta; a napokban Budapestre kerül, ahol a mezőgazdasági múzeumban fogják elhelyezni. Páncél Ottó pécsi kir. erdőfelügyelő gondoskodott a remek példány méltó elhelyezéséről. A vajszlói közalapítványi erdőgazdaság szolgáltatta az unikumszámba menő magyar tölgyet.

A kutakodást e szál mentén fogjuk folytatni, s amennyiben új információkat szerzünk, közölni fogjuk.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában