Postabontás

2024.06.28. 19:35

Veszélyes is lehet a klíma a kánikulában – hívja fel a figyelmet olvasónk

Tóth Viktória

A kép illusztráció

Fotó: Csapó Balázs

A hétvégén baráti összejövetelen voltunk, ahol grilleztünk és medencéztünk. A kicsik sokszor szaladgáltak ki-be az udvarról a házba. Ezzel nincs is baj, ám a házigazda úgy lehűtötte a lakást, hogy bent szinte megfagytunk. Kint volt vagy 35 fok, míg bent csak 20-22. Meg is lett az eredménye: a gyermekem másnap reggel már köhögött és folyt az orra. Akkor nem szóltam a vendéglátónak, de ma már bánom. Ezzel is felhívnám olvasótársaim figyelmét arra, hogy a túlzott hőmérséklet-különbség mennyire káros lehet.

Bár a hűvös levegő átmenetileg kellemes, túl alacsony hőmérsékleten sokan kényelmetlenül érezhetik magukat. A klímaberendezések gyakran kiszárítják a levegőt, a szemek és a nyálkahártyák is kiszáradhatnak. A nagy hőmérséklet-különbség a kültér és a beltér között megterheli a szervezetet, ami megfázáshoz, torokfájáshoz vagy akár súlyosabb légúti problémákhoz vezethet, mint ahogy nálunk is történt.

Utánaolvastam, és az ideális belső hőmérséklet nyáron 24-26 fok között van. Persze van, aki a kicsit hűvösebbet szereti, de ha vendégek tartózkodnak nálunk, figyeljünk az ő igényeikre is. Érdemes a lakás hőmérsékletét optimálisan beállítani, hogy az ne legyen túl hideg, és ezzel elősegítsük az egészségünket, a környezet védelmét és a kényelmes ott tartózkodást.

Név és cím a szerkesztőségben

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!