Megvan az időpont!

2024.06.28. 15:00

Ekkor tartanak új választást a szavazategyenlőséggel érintett körzetben

Szeptember 22-ére tűzte ki az időközi választás időpontját a pécsi 15-ös választókörzetben, ahol június 9-én ritka kimenetel, szavazategyenlőség alakult ki – erősítette meg a Bama.hu információját dr. Lovász István Pécs jegyzője.

Bama.hu

Fotó: Laufer László

Mint ismert a körzetben szavazategyenlőség alakult ki a pécsi polgári szövetség aspiránsa, Vörösné Deák Andrea és a baloldali koalícióban induló Fürj Csaba között. Mindkét jelöltre 1224-en voksoltak, így mindketten a szavazatok 36,68 százalékát kapták, emiatt a helyi választási bizottság eredménytelennek nyilvánította a voksolást.

Az eredmény felülvizsgálatára a polgári oldal jelöltje felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, amit a vármegyei választási bizottság elutasított. Ezt követően a nemzeti oldal aspiránsának jogi képviselője a Kúriához fordult – számoltunk be korábban.

A legfelsőbb bíróság a honlapján közzétett múlt heti határozata alapján a felülvizsgálati kérelmet formai okokra hivatkozva elutasította, így immár jogerősen is eredménytelen lett a körzetben a választás, amit a jövőben meg kell ismételni. Úgy tudjuk, hogy azt az eredeti választást követő 75-90. nap között kell kiírni, így a papírforma szerint akár már szeptemberben járulhatnak ismét az urnák elé a körzet választói.

Új fejlemény az ügyben, hogy a helyi választási bizottság pénteken ülésezett, ahol arról döntöttek, hogy szeptember 22-én időközi választást kell tartani az érintett körzetben. Lovász István minderről kifejtette: az időközi választás megtartásához a júniusi választást mindenestül le kell zárni, az eredménynek jogerőssé kell válni. Ez a Kúria múlt heti döntésével megtörtént.

Így – folytatta a jegyző – ezt követően lehet kitűzni az időközi választás időpontját, ami új választási procedúrát, új jelöltállítást, ajánlások gyűjtését és kampányt és végül szavazást jelent.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!