Újjáépítés

4 órája

Még az önkormányzati céges világban is rendet kell tenni

Jelentős változásokat hozhat az október a pécsi önkormányzati céges világban is: a baloldali holdudvar, a második vonal elbúcsúzhat a kényelmes felügyelőbizottsági javadalmazásoktól. Az új többség megkezdheti a rend helyreállítását.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Hegedûs Márta

Amint megszerezték tíz évnyi "koplalás" után a baloldaliak a pécsi önkormányzatot 2019-ben, rögtön nekiálltak a saját holdudvarukat helyzetbe hozni. Az öt évvel ezelőtti kiszorítósdi sorozat egyik állomása az volt, amikor a pécsi közvagyon kezelő, vagy azt birtokló városi cégek felügyelőbizottságaiból kinyomták az akkori városházi ellenzéket, a jobboldalt. Érdemi magyarázatot nem adtak erre, holott a rendszerváltás óta eltelt időszakban, 30 éve nem volt ilyesmire példa. 2019-ben az akkori ellenzéket (ÖPE, Fidesz, LMP, KDNP) kiszorították a Biokom Nkft.-ből, a Pécsi Sport NZrt.-ből, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt.-ből és a Zsolnay Örökségkezelő Kft.-ből, de nem kaptak helyet az Air-Horizont Kft.-ben, a Pécsi Kommunikációs Kft.-ben és a Pécs-Pogányi Repülőteret Működtető Kft.-ben sem. A normális működési rend szerint a nemzeti oldalnak és az LMP-nek akkor a választási eredménynek megfelelően kellett volna felügyelőbizottsági helyeket adniuk valamennyi cégnél. 

rend, pécsi
Nem volt rossz felügyelőbizottsági tagnak lenni pécsi városi cégnél, de várhatóan itt is helyreáll a normális rend - Fotó: Máté Krisztián

Nyugdíjas apuka és a szakértő férj

A bizottságokban néhány – persze baloldali érzelmű – civil is felbukkant és elvétve voltak szakemberek is, de a balliberálisok fb.-tagjai között egykori képviselők és volt képviselőjelöltek is megtalálhatóak voltak. Még MSZP-s alpolgármester, nyugdíjas apuka is akadt, akinek jutott némi pozíció, de az egyik képviselő férjének két tagságot is biztosítottak – nyilvánvalóan "a szakmai" tudása miatt –, bár az egyikért állítólag nem kapott pénzt... 

Ez lett volna a normális rend

A felügyelőbizottságok valódi feladata ugyanakkor a kontroll szerepének erősítése, az önkormányzati cégek működésének kritikus ellenőrzése lett volna a vagyon megóvása érdekében. A baloldali holdudvarban viszont ez a funkció kiüresedhetett, inkább a pénzes juttatásként, egyfajta mellékes javadalmazásként foghatták fel, öt év alatt a tagok millió körül kereshettek így, a bizottsági elnökök pedig 3,6-6 millió forintot. 

 

A nagyon nem "szegény gazdagok"

A baloldal annak idején azzal támadott vissza, hogy az átvilágítások során majd feltárnak ügyeket, ám lényegében egy baloldali, jómódú ügyvédkör gazdagodhatott tovább attól, hogy a jelenlegi polgármester, Péterffy Attila regnálása alatt folyamatosan kapták a hol kisebb, hol nagyobb megbízásokat. Becslések szerint egy bizonyos ügyvédi kör több száz milliós megbízást kapott, de csak "átvilágításra" 100 millió mehetett el.  Végül teljesen abszurddá vált, hogy az "átvilágítások" átláthatóságát sem biztosították, hiszen a  munkát elvégzéséről  szóló teljesítési dokumentumokat sem voltak hajlandóak a bemutatni a nyilvánosságnak, holott a pénzügyi bizottság ezt joggal várta volna el. 

Nem lehet ugyanez

Az új pécsi közgyűlésnek már összetétele is olyan lesz októbertől, hogy mindenképpen szükség van egy-egy döntés meghozatalához a kisebb szervezetek támogatására, ám ezek mind a jelenlegi városvezetéssel, mind a jobboldallal kritikusak, és várhatóan ragaszkodnak ahhoz is, hogy a céges önkormányzati világra közvetlen rálátásuk legyen  – ehhez pedig meg is van a megfelelő alkupozíciójuk. Az viszont nem kizárt, hogy a folyamatban lévő büntetőeljárások miatt a most leköszönő baloldali társaságnak nem osztanak lapot a felügyelőbizottságokban. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában