Dicsőség

2 órája

A matematikatanítás mágusát népszerűsítette az egyetem a tengerentúlon

A Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara is részt vett a Montreáli Magyar Főkonzulátus szervezésében egy olyan rendezvénysorozat a kanadai Québec tartományban, ahol Dienes Zoltán matematikus tevékenységéről emlékeztek meg. Ő világhírnevét a matematikatanítási módszereivel szerezte.

Jusztin Levente

Dienes Zoltán módszereivel a matematika tanulását könnyítik meg.

Fotó: Mártonfai Dénes

Dienes Zoltán 1916-ban született Budapesten, munkássága során pedig a világ különböző pontjain tanított. A matematika és a pszichológia szakértője volt, a Sherbrooke Egyetem professzoraként a matematikai pszichológia úttörője volt, 1966-1978 között a Pszicho-matematikai Kutatóközpontot vezette.

matematika
Dienes Zoltán módszereivel a matematika tanulását könnyítik meg.
Fotó: Mártonfai Dénes

 

Matematikai játékokat gondolt újra a PTE

A Kanadában megrendezett Dienes-hét célja, hogy a professzor ötletei alapján az egyetem által újragondolt matekos játékok elősegítsék a közösségépítést, valamint a kanadai magyarok számára örömtelivé váljon a matektanulás. Ilyen foglalkozásokat tartottak a Montreáli Magyar Iskolában, a helyi magyar nyugdíjasházban és a Főkonzulátus által létrehozott Tudósklubban.

A Sherbrook Egyetemen is járt a magyar delegáció, ahol egyeztettek a további közös projekteken, illetve a közeljövőben felavatásra kerülő Dienes Zoltán emléktábláról. Egy ott megtartott konferencián a Pécsi Tudományegyetem munkatársai részletesen bemutatták az elmúlt évek során elért eredményeket, amit Dienes professzor szellemi örökségének megőrzésére irányultak.

A professzor módszerei

Dienes szerint a gyerekek többféleképpen tanulnak, így fontos, hogy különböző módszerekkel közelítsünk a matematikai fogalmakhoz. A tanulók akkor sajátítják el a matematikai fogalmakat a legjobban, ha maguk fedezhetik fel őket. A blokkok és egyéb vizuális segédeszközök segítségével a gyerekek szabadon kísérletezhetnek, így a tanulás folyamata élményszerűbbé válik. A tanulás során a játékosság és a manipuláció kiemelt szerepet kapott. A Dienes-blokkok révén a gyerekek különböző formákat és méreteket vizsgálva sajátítják el a logikai összefüggéseket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában