Origami

3 órája

Sokkal több ez, mint egyszerű hajtogatás

A papírral való hajtogatást mindenki próbálta már élete során, mély nyomot viszont nem mindenkiben hagyott. Akiket viszont megfogott a technika, azok mostanában tartják az origami ünnepét.

Jusztin Levente

Akár még nyuszi is hajtogatható

Fotó: Bujdosó Tibor

Bármilyen hihetetlenül hangzik, de az origaminak nincsen világnapja. A hajtogatási technikával kapcsolatban több napot hívnak az origami időszakának, ez kezdődik október 24-én és tart november 11-ig. Ez azért is szükséges, mert az általános iskolás papírhajók és csákók nem nyerik el olyan szinten a gyermekek érdeklődését, hogy később komolyan szinten foglalkozzanak vele. Felnőttkorban pedig mindenki ügyetlennek állítja be magát.

origami
Az origami világnapok alkalmából Pécsen is ismertették a hajtogatás jótékony hatását
Fotó: MW

Sokan nem ismerik az origami fontosságát

Életünkben egyre több helyen láthatjuk a hajtogatási technikát, mégsem olyan közkedvelt elfoglaltság. Pedig egy egyszerű hobbinál sokkal több – terápiás jellege miatt. Ezt már Wogerné Sági Judit mesélte beszélgetésünk során, aki szerint először a pedagógusokat kellene megszólítani annak kapcsán, hogy a jövő generációja megszeresse az origamit. Hiszen azon kívül, hogy a finommotorikát fejleszti, hasonló módon mozgatja meg az ember agyát, mint a rejtvényfejtés. Így még az időskori demencia ellen is kiváló eszköz lehet.

Pécsen is működik origami kör

Már a kilencvenes évek legelején megalakult a Pécsi Origami Kör, ami kéthetente szervez hajtogatásokat. Ezeken az alkalmakon igyekeznek különlegességeket is hajtogatni, de elsősorban a cél az, hogy mindenkinek sikerélménye legyen a foglalkozás végén és szívesen járjanak hajtogatni. Az origami világnapok alkalmából Pécsen október 26-án délután 3 és 5 óra között szervezett alkalmat a Misina Tetőponton. 

Sokan nem is tudják, hogy Pécs az origami magyarországi mozgalmának motorja, mivel a Magyar Origami Körnek vármegyeszékhelyünkön található a központja.

 Még 1988-ban Kecskeméten alakult az első origami kör, ahonnan több pedagógus vitte a hírt az ország különböző pontjára. Pécsen alakult meg a legnagyobb rajongói kör, töretlenül rendezik a hajtogatási eseményeket megalakulásuk óta.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában