Találkozó

2 órája

Baranyában is él még a kádár mesterség

Harmadik alkalommal rendezték meg a Tolna vármegyei Várdombon a kádártalálkozót. Idősebb és fiatalabbak beszélgettek a mesterségről – a baranyai kádárok is ott voltak.

Jusztin Levente

Még előző hónap végén találkoztak a régió kádárai Várdombon. Az aktívan dolgozók ezeken az alkalmakon a baráti beszélgetések, nosztalgiázások mellett vitatják meg a mai kor problémáját: hogy tudniillik kevés a szakmájukban dolgozó szakember, utánpótlás pedig szinte nincs is. A résztvevők között baranyaiakat is találtunk: Palotabozsokról, Véméndről és Nagynyárádról érkeztek a találkozóra.

kádár
Kihaló félben a kádárság, de igyekeznek a szakmában dolgozók fenntartani a mesterséget.
Fotó: MW

Eleinte azok a szakmában már öregek jártak, akik a bátaszéki kádár- és faipari szövetkezettel álltak valamilyen kapcsolatban. Ennek köszönhető a baranyai szál – a korábban működő Pécs-Bátaszék vasútvonal miatt sokan jártak a szomszéd vármegyében dolgozni. Szerencsére a találkozón egyre többen vesznek részt, és egyre nagyobb híre megy. 

Az öregek mellett a fiatalabbak is megjelentek, annak ellenére, hogy a szakmára nem jellemző a fiatalodás.

Nincsen hordó kádár nélkül

Várda Tibor, a Várda&Stockinger Fassbinderei Kft. vezetője lapunknak mondta el, hogy már tanulókorában megjósolták, hogy a kádárok ideje lejár. A hordók gépiesített tömeggyártásával a kádároknak nagyon kevés munka jutott. Korábban minden konyhai és a konyha körüli eszközt a kádár készített el, legyen szó vajköpülőről vagy sózódézsáról. Így manapság már megélni sem lehet belőle, ő a cégével a hatalmas méretű hordókra specializálódtak, amit külföldön is szívesen vásárolnak nagyobb vállalatok és termelők.

A csökkenő tendenciát nem igazán lehet megállítani, mivel szakképzésben nem végezhetnek a fiatalok kádárként. Csupán felnőttképzésben nyílik lehetőség a tanulásra, amikor azonban már eldőlt, ki milyen szakmában szeretne dolgozni. Ez a találkozó a még élő szakembereknek egyfajta gyógyírt jelent –  azoknak a kádároknak, akik lélekkel és érzéssel készítik a borospince egyik legszebb tartozékát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában