Akadálymentesen

2 órája

Különleges módon hívták fel a figyelmet

Három partnerország – Magyarország, Csehország és Lengyelország – egy közös projektben dolgozott, hogy az akadálymentes turizmus fontosságára különleges módon hívják fel az emberek figyelmét.

Tóth Viktória

Ennek keretében a pécsi székhelyű People First Közhasznú Egyesület által 6 éve fejlesztett, és immár Pécsen népszerű Rejtett város Tor-Tour-át legjobb gyakorlatként adták át a projektben résztvevő partnereknek, tananyagot létrehozva és egymástól tanulva a tanulmányutak során – számolt be róla az egyesület.

A projekt kapcsán a közelmúltban tartották meg a záró online konferenciát. Itt többek között arról szó volt, hogy a Rejtett város Tor-Tour-a egy szórakoztató belvárosi séta, ahol más szemüvegen keresztül szemléljük a turisztikai látványosságokat és lehetőségeket. A sétákat fogyatékossággal élő emberek vezetik, számukra ez munka és tanulási lehetőség. A sétákért fizetni kell, így ez bevételi lehetőséget jelent a civil szervezet és a projektben résztvevő fogyatékossággal élők számára. Valamint kiváló lehetőség a turisztikai szolgáltatókkal, más helyi szereplőkkel és a résztvevőkkel való szakmai kapcsolatépítésre.

– A V4-országokban (Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország) erőteljesen támogatni kell az akadálymentesítést és az akadálymentes turizmust. A fogékonyság eziránt megtalálható a V4-es országokban, a jó alapok is megvannak (akadálymentesítési erőfeszítések, törvények, a társadalom fogékony), tehát van mire építeni. Az akadálymentesítés európai szinten is probléma, de a volt kelet-európai országokban (beleértve a V4-eket is) egyértelmű hiányosság

 – ismertették közleményükben. – Aligha van más olyan téma, ahol a célcsoport ennyire széles: nemcsak a fogyatékossággal élők érintettek, hanem az idősek, a kisgyermekes családok, az átmeneti fogyatékossággal élők, és mindenki, aki szeretne komfortosabban, akadálymentesen élni. 

A társadalmi érzékenyítésnek az a fajta játékos, vidám, saját tapasztaláson alapuló formája, amelyet projektünk legjobb gyakorlatként kínál, a leghatékonyabb.

Mint arról beszámoltak, a projekt másik célja az akadálymentes turizmus népszerűsítése és fejlesztése, szintén innovatív és vidám módon. Céljuk nem az, hogy nyomást gyakoroljanak a turizmus szereplőire (sem a turistákra, sem a turisztikai szolgáltatókra), hanem hogy megmutassák az akadálymentesítés szükségességét, és annak jó oldalát. Egy olyan partnerhálózat létrehozása, amelyhez más városok, sőt más országok is csatlakozhatnak. Ennek érdekében hoztak létre egy interaktív platformot/weboldalt is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában