Rövid üzenetben jelentették be

2 órája

Kikelet Étterem: október végétől bezár Pécs kedvelt vendéglátóhelye

„A Kikelet Étterem és Kávézó 2024. október 31-én bezár! Köszönjük, hogy vendégül láthattuk Önöket!" Ezt a rövid üzenetet tette közzé a napokban egy fekete-fehér fotó kíséretében a Kikelet csapata a közösségi oldalán.

Bama.hu

Kikelet, 1958

Fotó: Fortepan/ Márton Gábor

Lapunk próbálta elérni az ügyben az étterem tulajdonosát, de egyelőre sem hívásainkra, sem pedig szöveges üzenetünkre nem reagált. A bezáró éttermet egyébként a Google véleményekben mintegy 400 bejegyzés alapján igen jónak, mondható 5-ből 4,4-re értékelték, ahogy a Kikelet Étterem és Kávézó saját Facebook-oldalán felhasználók 80 százalék ajánlja az ikonikus mecseki helyszínen elhelyezkedő éttermet.

Kikelet étterem
Kikelet Étterem - Forrás: Facebook.

A Kikelet honlapján található ismertetőben azt írták, hogy a vendéglátóhely 1936 óta Pécs ikonikus étterme. „Büszkék lehetünk a nagyszerű múltunkra és ehhez hűen elkötelezettek vagyunk a hely szellemiségének maximálisan megfelelni . A Kikelet Hotel helyét mára már átvette a DaVinci Magánklinika, így letisztult éttermi profillal folytatjuk tovább a hivatásunkat” – tették hozzá, azt is jelezve, hogy konyhájuk vezetőjének szívügye a klasszikus magyar ételek minőségi elkészítése és tálalása. A Kikeletben felszolgált ételekhez az alapanyagot saját maguk termelik meg szederkényi gazdaságukban – tették hozzá.

Kikelet: egy legenda születése

Az étteremnek és egykori szállónak, majd SZOT-üdülőnek otthont adó épület története 1935-ben kezdődik, amikor is Pécs városa a Magyar Nemzeti Digitális Archívum holnapján olvasható visszatekintés szerint tervpályázatot írt ki a szálló megépítésére, amelyre tizenkét pályázat érkezett. Az első díjat végül nem adták ki, mert alkotói nem pécsiek voltak.

Mint írják, a város az első díjért járó összegért azonban mégis megvásárolta a Nyíri István-Lauber László páros tervét. A második helyre a pécsi ifjabb Nendtwich Andor munkája futott be. Ők hárman készítették el a végleges terveket, egyes források pedig még egy fiatal, tehetséges pécsi építész, Visy Zoltán közreműködését is megemlítik. Az épület 1936-37-ben épült fel a Mecsekben, Pécs belvárosa felett, gyönyörű kilátással a környékre – olvasható a nemzeti digitális archívumban.

Kikelet, 1936
Fotó: Fortepan/ Fóris Gábor / Vastagh Miklós hagyatéka

Kabos Gyula a Kikelet folyosóin sétált

Mint ismert, az akkor épp, hogy csak átadott szálló népszerűsítésére egy filmet is készítettek Kabos Gyula főszereplésével. A Hotel Kikelet című mozit 1937-ben láthatta először a közönség.

Kikelet, a SZOT-üdülő

A digitális archívum szövege felidézte, hogy az épület a második világháború után, a szocializmus idején SZOT-üdülőként működött. 1949 végén a SZOT a Mecseki Üdülőszállót is felhasználta kétszer két héten keresztül élmunkás-üdültetésre, de ez később nem ismétlődött meg, mert a helyszínen kisebb problémák adódtak.

Akkor a főépületbe privát vendégek kerültek, míg az élmunkásokat - a SZOT határozott utasítása ellenére - a melléképületekbe, emeletes ágyakon helyezték el. Az üdülővezető ellen, akit a panaszok miatt elbocsátottak, még az a vád is felmerült, hogy a szállóba a Lenin és Sztálin képeket nem engedte kitenni, csak ünnepélyes alkalmakkor.

A Kikelet történetének legutóbbi fejezeteihez tartozik, hogy egy ideig a szálloda Art & Fit Hotel Kikelet néven üzemelt, fel is újították, valamint műemléki védettség mellett négy csillagot tud magáénak kinti és benti medencével, wellness-, fitness-, pezsgőfürdő- részleggel. Az épületet a 2010-es évek közepén vásárolta meg a Da Vinci magánklinika.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában