Emlékezünk

2 órája

A kápolna megnyitja kapuit előttünk

Wald Kata

Különleges tárlatvezetésre, az év mindössze egyetlen napján látogatható kápolna megtekintésére várja a Pécsi Egyházmegye az érdeklődőket - október 25-én a Pécsi Egyházmegye társvédőszentjére, az 1000 évvel ezelőtt élt második püspökére, Szent Mórra emlékeznek.

kápolna székesegyház
A székesegyházban található Szent Mór-kápolna  évente egyszer látogatható
Fotó: Laufer László / Forrás: MW

A liturgikus emléknap alkalmából Felföldi László pécsi megyéspüspök celebrál ünnepi szentmisét 18 órai kezdettel a jelenlévő papsággal együtt a pécsi Szent Péter- és Szent Pál-székesegyházban, majd az egyházmegyei kitüntetések átadására kerül sor. 

Évente egyszer látogatható a kápolna

Az ünnepi szentmisét megelőzően az érdeklődők tematikus idegenvezetés keretében megtekinthetik a székesegyház Szent Mór-kápolnáját. 

- A tárlatvezetés különleges alkalom, mert a székesegyház déli mellékhajójából nyíló kápolna év közben a nagyközönség előtt zárva tart, évente egyszer azonban megnyitja kapuit - adta hírül a Pécsi Egyházmegye. 

Szent Mór-kápolnában látható hat fali képen a 11. században élt püspök életének egy-egy emlékezetes pillanata elevenedik meg. Székely Bertalant a székesegyház 19. század végi neoromán átépítésekor kérték fel a freskók megfestésére, a kompozíciók tematikáját Lechner János apát-kanonok, Pozsgay József püspöki titkár és Köhler Ferenc teológiai tanár állította össze. 

A Szent Mór-kápolna megtekintését lehetővé tevő program iránti nagy érdeklődésre tekintettel két időpontban, 16 és 17 órakor is indul a tárlatvezetés, amelyre regisztrálni a Pécsi Egyházmegye weboldalán lehet.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában