Október 23. fő üzenete a szabadság

2 órája

1956 – Megkoszorúzták a Munkástanács-emlékművet – GAÉRIA

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a pécsi Színháztéren található 1956-os Munkástanács Emlékműnél tartott megemlékezést szerdán a Mecseki Munkástanácsok Szövetsége. Az 1956-os megemlékezésen a pécsi nemzeti oldal és a város önkormányzata is elhelyezte az emlékezés virágait.

Bama.hu

Fotó: Löffler Péter

Az 1992-ben alapított Mecseki Munkástanácsok Szövetségének elnöke, Perényi József ünnepi beszédében felidézte az 1956-os forradalomhoz vezető történelmi eseményeket, kiemelve az akkori kommunista vezetés hatalmas elégedetlenséget kiváltó népnyúzó, elnyomó politikáját, a szabadságharcot, valamint azt annak leverését követő megtorlást. 

1956
1956 fő üzenete a szabadság. Képünk illusztráció.

Utóbbiról kiemelte, hogy mintegy 300 forradalmárt küldött bitófára a kommunista hatalom, akiket jelöletlen sírba arccal a földnek temettek el. Ugyanakkor a forradalom és szabadságharc összes áldozatának pontos száma ma is ismeretlen – jegyezte meg.

1956 fő üzenete a szabadság

Perényi József részletesen felidézte a munkástanácsoknak a szabadság kivívásában játszott szerepét, továbbá megemlékezett az 2022-ben elhunyt pécsi forradalmárról, Debreczeni Lászlóról. Perényi József 1956 fő üzenetének a szabadságot nevezte, annak igényét, hogy rólunk mások nélkülünk ne tudjanak döntéseket hozni.

Beszéde után a Mecseki Munkástanácsok Szövetsége, valamint a pécsi Fidesz és KDNP képviseletében mások mellett Csizmadia Péter és Kamarás Péter megkoszorúzta az emlékművet. Pécs önkormányzata nevében Péterffy Attila polgármester és dr. Lovász István jegyző helyezte el az emlékezés virágait az emlékműnél.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában