Emlékek

2 órája

Forradalom: Vesszen az ÁVO! - Mohács lakossága is szembeszállt a zsarnoksággal '56-ban

A zsarnokságot megtestesítő szovjet hatalom, illetve annak hazai kiszolgálói ellen indult forradalom hazánkban 1956 október 23-án. A fővárosban kezdődött a forradalom, az eseményekhez a vidék, így Mohács is csatlakozott.

Máté Balázs (Mohácsi Újság.hu)

Korabeli dokumentumok szerint Mohács lakossága is izgatottan követte a forradalom pesti eseményeit, és október 24-én csatlakozott a vidék forradalmához. A Széchenyi téren százak gyűltek össze és a rendőrségre mentek, hogy kikényszerítsék a bebörtönzött diákok szabadon engedését.

forradalom Mohácson is
Forradalom: nagyot ment ez a szlogen Mohácson is, 1956-ban. 
Fotó: Fortepan, Virány László.

A forradalom eseményei felgyorsultak

A rendőröktől azt követelték, hogy vegyék le sapkájukról a vörös csillagot. A hatalom emberei ennek eleget is tettek - senkinek nem esett bántódása egyik oldalon sem. A zúgó tömegben egyre többen skandálták: 

Ruszkik haza! Rákosit a Dunába! Vesszen az ÁVO!

Pécsről egy fegyveres különítmény érkezett Mohácsra. A feljegyzések szerint csak a tűzparancsra vártak. A téren állók néma csendben megfogták egymás kezét, valaki elkezdte énekelni a Himnuszt, melyet hamarosan már a környező falak visszhangoztak.

A célra tartott puskák egyenként tűntek el az ablakokból - két nap alatt vérontás nélkül győzött Mohácson a forradalom.

Aztán november 16-án a szovjet csapatok városunkba is bevonultak. Tizenhat embert állítottak elő és vittek Pécsre az ÁVH földalatti börtönébe. Őket akkor a bányászok tiltakozó megmozdulásának hatására engedték szabadon.

Az évfordulón ezekre is emlékezünk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában