Nyerő lap

2024.09.08. 15:40

Nem kivágják, hanem elfogják a huszonegyet

Sokan vannak úgy a nyugdíjas léttel, hogyha eljön az az idő, akkor majd nagyokat fognak baráti társaságban kártyázni. Azonban nem mindegy, hogy milyen kártyajátékra készülünk, mert ahol a szerencsés lapjáráson múlik minden, az csupán laza időtöltés. Sokkal érdekesebb, ha a memóriáját, a logikáját is megtornáztatja az ember.

Mészáros B. Endre

Ki fog még 65 pluszosokat ultira, tarokkra, bridzsre tanítani? Nos, van ilyen társaság, a pécsi Nyugdíjas Egyesület Szenior Teniszklubjának Tarokk Szakosztálya, mely a műjégpálya mögötti részen saját teniszpályával is rendelkezik, és az idősebb teniszezőket is összefogja. A szakosztályvezető Balogh Terikével beszélgettünk, valamint Tiszai Lászlóval, aki a pécsi tarokkozás lelke, motorja, a kártyakör kitalálója, alapítója és szó szerint a tanára. 

De nézzük, hogy mit kell tudni a tarokkról. Egy vidám kártyajátékról van szó, mely sokkal kevésbé merev, mint a bridzs, no és ultis elemei is vannak – nehézsége ugyanakkor vetekszik a versenybridzsével. A játékrendszere a Távol-Keletről származik, és a XV. században Olaszországon át került a kontinensre. Hazánkban a mai formájában úgy a XIX. század közepétől ismerik, az első játékosok között pedig olyan nevekkel találkozhatunk, mint Kossuth Lajos vagy Jókai Mór. A dzsentrivilágban például a tarokk játék az egyik legkedveltebb társasági elfoglaltság volt. 

Amit viszont napjainkban egy kártyakör tagjainak nyújtani tud, arról álljon itt egy rövid beszámoló Balogh Terikétől a pécsi nyugdíjasok tarokkszakosztályának 2023. évi működéséről. 
 

– Az év során összesen 74 alkalommal játszottunk szervezett keretek között. Eltérő összetételben: 22 fő az aktív tarokkos állomány, melynek fele szenvedélyes játékos. Kiemelt célunk a közösségépítés, hogy valamennyi társunknak biztosítsuk a fejlődés lehetőségét, mert az élvezetes partikhoz megfelelő tudásszint szükséges. Emellett a minőségi szabadidő-eltöltésről szólnak a találkozóink. 


Hogy milyen programokra jön össze a csapat? Nos öt alkalommal tartott a játékról készségfejlesztő konzultációt Tiszai László. Továbbá szerveztünk tarokkfarsangot, villámkupát, indítottunk PKK (Pécsi Kulturális Központ)-kupasorozatot, a  malomvölgyi tónál jártunk pisztrángozni, és a tarokkjátékhoz felhasználtunk minden aktuális időpontot. Volt júliusban kánikulatarokk, augusztusban egy eltávozott tagtársunk emlékére játszottunk, de összejöttünk játszani bányásznap alkalmából is. Volt közös szalonnasütés, kérdőíveken mértük fel a tagok játékigényét, Mikulás-villámtornát rendeztünk és készítettünk tarokknaptárat is. Találkoztunk emellett Luca napján, és karácsonyi túrán jártunk a Mecsekben. Mindezeken túl megünnepeljük a tagság név- és születésnapjait is. 

Kiderült az is, hogy mi változott az idén

– Hasonló úton járunk most is néhány újdonsággal. Például mostantól adminisztráljuk a XXI-fogásokat (tarokkban ez a csúcsesemény), ingyenes kezdő tanfolyamot hirdettünk, többfordulós készségfejlesztő tarokk-kvízt tölthettek ki a játékosok, és hagyományteremtő jelleggel összecsaptak a fiatalok és a szépkorúak. Volt tarokkmajálisunk, múlt hónapban tarokktúrát indítottunk Orfűre, s lesz szeptemberben 80 éveseké a világ! elnevezéssel speciális játéknapunk, miután idén a tagok közül nyolcan már a nyolcvan felettiek táborát erősítik. Megünnepeljük 10 éves fennállásunkat is ősszel, és újdonság az is, hogy rendszeresen hírt adunk a tevékenységünkről a Facebook PKK tarokk­csoportjában, valamint a klub levelezőprogramján. A célunk az, hogy új társakat nyerjünk meg a tarokkhoz, hogy tovább tudjuk vinni a nemes játék hagyományait. 


Tiszai László pedig arról számolt be, hogy mi vezetheti el az embert a tarokkhoz. Ő például a Pécsi Székesegyház Énekiskolájában  (ma a Szent Mór Iskola működik itt) 11 éves korában, vagyis több mint háromnegyed évszázada sajátította el a játék alapjait. Aztán tovább mélyültek a kártyaismeretei a Bányaipari Technikumban, majd a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem Bányász Karán. Pécsett pedig a Mecseki Szénbányászati Vállalat Mária utcai Liász Klubjában évtizedeken át zajlott a játék, ahol klubvezetőként meghonosította a versenytarokkot is. 

Tíz évvel ezelőtt pedig a klub elnökeként létrehozta a Nyugdíjas Egyesület Szenior Teniszklubjának tarokkszakosztályát. Mint kiemelte, észrevette, hogy a kiöregedő teniszezőknek kellene még valami elfoglaltság, ahol emelt fővel folytathatják a játékot, így jött a tarokk gondolata. A keménymag játéktudásának szinten tartásáról napjainkban is rendszeres tájékoztatókkal gondoskodik a Pécsi Kulturális Központ égisze alatt. Időközben pedig a klub honlapjának köszönhetően sikerült fiatalokat is bevonni a játékba – így született idén szenior–junior csapatversenyük olyan ülésrenddel, mely nóvum az egész világon: mindenki mindenkivel összekerül teljesen egyforma lapleosztásokkal. Ez a többgenerációs klubbővítés pedig példaértékű lehet minden hasonló nyugdíjas-szerveződés életében. 
 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában