Egymilliárdos fejlesztés

2024.09.09. 07:00

Márciusban kezdődhet a pécsi műjégpálya befedése

Új részletek kerültek napvilágra a pécsi műjégpálya tervezett befedésével kapcsolatban. A jelen állás szerint csaknem 690 millió forintos támogatással együtt, összesen mintegy egymilliárd forintba kerülő, nagy volumenű fejlesztés a jövő márciusi szezonzárás után indulhat.

Balikó Gergely

Még július közepén Csizmadia Péter, a Fidesz pécsi frakcióvezetője a konkrét beruházási összeg megjelölése nélkül arról számolt be lapunknak, hogy Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára zöld lámpát adott pécsiek által is vágyott beruházásnak.

Az ügy előzménye, hogy még az önkormányzati választás előtt a Csizmadia Péter vezette pécsi polgári szövetség Pécs-konzultáció keretében kérte ki a városlakók véleményét a legfontosabb kérdésekben, továbbá a kitöltők a saját maguk is életek javaslatokkal. Ez utóbbiak között szerepelt egyebek mellett Pécs Városi Műjégpálya befedése is, amely elem aztán belekerült a jobboldal pécsi polgármesterjelöltjének 30 pontból álló programjába is.

Egy friss önkormányzati előterjesztés azonban most bepillantást enged a beruházás részleteibe.

Mint a dokumentumban olvasható, a jégpálya 1981-es megnyitása óta üzemel fedetlenül, azonban a hosszabb nyitvatartás biztosíthatósága érdekében szükséges ezen változtatni. A 60-szor 30 méteres jégfelülettel rendelkező létesítmény 3-4 hónapos nyitvatartási idővel működik, a pálya befedésével a nyitvatartási idő megduplázható.

A részletekről az előterjesztés azt írta, hogy az első ütem kivitelezése keretén belül a pálya és a hozzá tartozó nézőtér teljes fedését, az oldalhomlokzatok ideiglenesen ponyvával való borítását tervezik. Az épület tetejére tetőbevilágítók kerülnének, természetes szellőztetés céljából. A jégpálya belső világítását is korszerűsítenék.

A dokumentumban kitértek egy lehetséges második fejlesztési ütemre is, megjegyezve, hogy az abban tervezett beruházásokra sem kidolgozott műszaki tervek, sem forrás nem áll rendelkezésre. Ezek között szerepel a ponyva helyett falazott szerkezetekből a versenysportot kiszolgálóhelyiségek kialakítása, az új épületrészben, továbbá a meglévő lelátó alatti kiszolgáló helyiségek is felújítása is.

Hozzátették, a projekt döntő részben TAO támogatásból valósulna meg, lehetőség szerint kiegészítve más TAO támogatások felhasználásával, továbbá a szükséges fennmaradó rész pedig önkormányzat önerő lenne. A jelenleg ismert építési beruházási költség azaz bruttó egymilliárd forint, amelyből mintegy 687 millió forintot tenne aki a támogatást, 294 milliós önkormányzati önerővel. A beruházás lebonyolítója a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. lesz, mint a TAO támogatás kedvezményezettje, a támogatást jóváhagyta a Magyar Jégkorong Szövetség is – ismertette a városházi anyag.

A fejlesztések 2025. márciusi szezonzárás után indulhatnak, a kivitelezési munkálatok a jelenlegi állás szerint fél évet vennének igénybe.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában