A dísztök dekoráció, megenni tilos

2024.09.14. 17:00

A kereskedőtől a megfelelő jelölés, a vásárlótól a kellő körültekintés várható el

Itt az ősz, a tökfélék is megjelentek a piacokon. Rengeteg fajta kapható, különböző színűek, formájúak, méretűek, fontos azonban tudni, hogy nem mindegyik ehető.

Wald Kata

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra hívja fel a figyelmet, hogy a dekorációs célra szánt dísztökök toxikus vegyületeket tartalmaznak, ezért a fogyasztásuk már kis mennyiségben is erősen kellemetlen tüneteket okoz. 

Van, hogy a kereskedők nem különítik el egyértelműen az ehető tökféléket a dísztököktől, ezért fontos, hogy a vásárlók is körültekintőek legyenek. A Halloween közeledtével a kereslet jellemzően megnő a dekorációs célra szánt dísztökök iránt, sokan azonban nem tudják, hogy ezek nem ehetők. A toxikus vegyületek, amelyeket tartalmaznak, kis mennyiségben fogyasztva - azaz elég néhány falat is - komoly, kellemetlen tüneteket okoznak. Ezek jellemzően gyomorgörcs, hányás hasmenés. 

A Nébih tájékoztatója szerint veszélyt jelenthet a fogyasztókra nézve, ha a kereskedők a dísztököket nem különítik el egyértelműen az ehető tökféléktől vagy nem jelölik legalább azt, hogy a dekorációs termék fogyasztásra alkalmatlan. A vásárlók egészségének megóvása érdekében a kereskedőknek javasolt az ehető tökféléket a dísztöktől elkülöníteni, és utóbbiak esetében egyértelműen jelölni kell, hogy azok nem ehetők. Mindemellett a felelős vásárlói magatartás is fontos - ha étkezési célra vásárlunk tököt, akkor annak fogyaszthatóságról még az üzletben meg kell győződni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában