Mi a megoldás?

2024.09.14. 16:50

A kenyér tárolására a nejlonzacskó nem ideális

Wald Kata

A kenyerek minőségére egyre több a panasz. Egy olvasónk a következőt írta: - A zacskós szeletelt barnakenyér egy nap alatt bepenészesedett. Az előírásoknak megfelelően tároltam, nem érte nedvesség, mégis a felbontást követően egy nap alatt ehetetlenné vált. Ilyenkor kinél lehet panaszt tenni? Hogyan tudom bebizonyítani, hogy nem az otthoni tárolással volt a probléma? Nem olcsó az ilyen kenyér, de ment  a kukába. 

Más a Postabontás rovatban azt panaszolta, hogy a boltban az akciós kenyerek közt válogatva arra lett figyelmes, hogy az előre csomagolt, felszeletelt durum cipó penészes. - Jól láthatók voltak a jellegzetes zöld foltok a terméken - jelezte előfizetőnk. 

A megfelelő tárolás a kenyerek minőségének megőrzése szempontjából kiemelkedően fontos. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tanácsai szerint figyelembe kell venni, hogy a krumplis, a kovászos, vagy a hozzáadott zsírt tartalmazó kenyerek több ideig bírják, mint a bagett, a briós vagy a kifli. Utóbbiak alakjuk és méretük miatt is hamarabb veszítenek nedvességtartalmukból, ezért azokat a vásárlás napján célszerű elfogyasztani. 

A nejlonzacskó a kenyér tárolására nem a legjobb megoldás, mert a benne lecsapódó nedvesség a penészgombák számára kedvező körülményeket teremt, így sokkal hamarabb megtelepednek a kenyér felszínén. Éppen ezért, ha frissen sült, még meleg pékárut vásárolunk, ne zárjuk be a zacskót száját. 

A papírzacskó ellenben engedi szellőzni a kenyeret, így nem penészesedik be, és lelassítja a nedvesség elvesztését, tehát a kiszáradástól is véd. 

A kenyér frissen tartására pedig a fagyasztás a legjobb megoldás - célszerű szeletelve a fagyasztóba tenni, így mindig akkora mennyiség vehető ki, amennyire szükség van éppen. A fagyasztott kenyér mikróban vagy sütőben gyorsan felolvasztható és olyan, mintha frissen sült lenne. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában