Múltidéző

2024.08.21. 07:00

Várost is avattak Szent István ünnepén (galéria)

Balikó Gergely

Augusztus 20-a állami és egyházi ünnep, amit az elmúlt évszázadban többféle jelzővel ruháztak fel. Az államalapító Szent István király ünnepét a kommunizmus idejében a népköztársaság, később az alkotmány, az új kenyér ünnepévé alakították. Lapunk fotóriporterének, Laufer Lászlónak archív-összeállításában szereplő régebbi képei még ebből az időből származnak. Az előző rendszerben szokás volt, hogy a minden évben más település adott otthont a megyei pártvezetés központi ünnepségének, például – mint képeinken is látszik – Mohács és Siklós. Utóbbi helyszínen Váncsa Jenő, a Lázár- és a Grósz-kormány mezőgazdasági és élelmezésügyi minisztere az új kenyeret is megkóstoltatta Horváth Lajos megyei tanácselnökkel. Szabadszentkirályi képünkön is egy későbbi agrárminiszter tűnik fel, akkor még tsz-elnök szerepben, aki nem más, mint Gráf József. Az átkosban a pécsi augusztus 20-ák elengedhetetlen része volt a fúvószenekarok fellépése, amely szokás a rendszerváltás után is hosszú ideig fennmaradt. 

Más nevezetes események is történtek ezen ünnepen: 1993-ban például Göncz Árpád akkor köztársasági elnök adta át a Pécsváradot várossá nyilvánító okiratot a települést akkor vezető Kakas Sándornak. Ugyancsak emlékezetes pillanatot örökített meg a 2003-as Széchenyi téri ünnepségen készült fotónk, amelyen Kele Pál, a belvárosi templom korábbi plébánosa szentelte meg az új kenyeret.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában