Erre érdemes figyelni

2024.08.18. 07:00

Tudta ezt? A dinnye nem szereti se a banán, se a paradicsom közelségét!

Javában tart még a dinnyeszezon - fontos, hogy az árusok a higiéniai szabályokat betartsák az értékesítés során, többek közt erre figyelmeztet a hatóság. Július második felében országszerte a görögdinnye értékesítésre fókuszáltak a zöldség-gyümölcs minőségellenőrök.

Wald Kata

Fotó: Török János

A nyár egyik legnépszerűbb gyümölcse a dinnye - a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra hívja figyelmet, hogy az értékesítés során kiemelten fontos, hogy   garantált legyen a megfelelő élelmiszerbiztonság a vásárlók számára. - Dinnyefelezéskor, - negyedeléskor mindössze pár egyszerű higiéniai szabály betartása szükséges: 

a dinnyehéjat fertőtlenítő kendővel alaposan át kell törölni, és ugyanígy a felületet, ahol a darabolás történik, két felvágás között tisztító spray vagy fertőtlenítő kendő segítségével kell megtisztítani. A művelethez használt kés folyamatos tisztán tartása szintén elengedhetetlen

 - hívja fel az árusok figyelmét a Nébih. 

A vágás előtt a kézmosás is kötelező, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor fertőtlenítő törlő használata szükséges. Fontos tudni azt is, hogy a dinnyét felezni, legfeljebb negyedelni szabad, és a felvágást követően az élelmiszert haladéktalanul be kell csomagolni egy arra alkalmas fóliába.Hűtés hiányában pedig a már felvágott dinnyéket tilos másnapra eltenni.
 

A görögdinnye tárolásával kapcsolatban a Nébih arra hívja fel a vásárlók figyelmét, hogy ez a fajta gyümölcs a hidegérzékenyek közé tartozik, azaz 7 °C alatti hőmérsékleten hidegkárosodást szenvedhet, ezért felvágás előtt inkább egy hűvösebb (10-15 °C-os) helyiségben érdemes tartani. 

Figyelmeztetnek arra is, hogy a dinnye érzékeny a légtérben lévő etilénre, ezért ne tároljuk banán, paradicsom és sárgadinnye közelében. 

Hűvös helyen akár 1-2 hétig is tárolható minőségromlás nélkül a sérülésmentes görögdinnye. Felvágás után azonban mindenképp hűtőben tárolandó, és célszerű 2-3 nap alatt el is fogyasztani. 

Idén nyáron is ellenőrzi az árusokat a hatóság

A Nébih a nyári szezonális ellenőrzései során kiemelt figyelmet fordít minden évben a dinnye árusításának vizsgálatára - idén július második felében országszerte 268 forgalmazót és 311 görögdinnyetételt ellenőriztek a zöldség-gyümölcs minőségellenőrök. A dinnyék minőségi szempontból jól szerepeltek a hatósági vizsgálatokon, azonban többször akadt jelölés hiba a forgalmazók részéről. - Az összességében jó eredmények ellenére az ellenőrök 16 tétel kapcsán tettek kifogást, ebből 12 esetben jelölési hiba, 3 esetben ismeretlen eredetű, nem nyomonkövethető termék és 1 alkalommal a higiéniai követelmények megsértése miatt. Összesen 16 esetben szabtak ki élelmiszer-ellenőrzési és élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot, mintegy 1,5 millió forint értékben. Emellett a felügyelők 12 tételt, összesen 5 540 kg terméket vontak ki a forgalomból - közölte a Nébih.  

A nyári szezonális ellenőrzés-sorozat még nem ért véget: a görögdinnyék vizsgálata még zajlik, és ez kiegészül a grillsajtok és a növényvédő szerek ellenőrzésével. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában