Bama.hu videó

2024.08.10. 17:40

Hamar elfogyott a mézédes dinnye Kertvárosban

A Varsány utcai posta előtti téren tartott kóstoltatást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és Kővári János önkormányzati képviselő. A dinnye ízére, minőségére nem lehetett panasz.

Tóth Viktória

Fotó: Laufer László

Mélyzöld, világoszöld és csíkos, kerek és ovális, kicsi, közepes és hatalmas, magos és magszegény. A görögdinnye számtalan verzióban megtalálható volt szombat délelőtt a pécs-kertvárosi kitelepülésen. Egy azonban közös volt bennük, mind hazai, ormánsági termelő földjéről kerültek az asztalra. Kővári János önkormányzati képviselő elmondta, hogy az esemény célja a helyi termékek népszerűsítése.

– Az Ormánság hazánk egyik legjobb dinnyetermő vidéke, érdemes a baranyai termelőktől vásárolni és nem a szupermarketekben megvenni a külföldi gyümölcsöt – ismertette az időközi választás 15. számú választókerületének jelöltje.

Mint mondta, korábban volt helyi termelői piac a Melinda Parkban, ezt szeretnék újraindítani. Hogy a társasházakban élők is lakóhelyükhöz közel tudjanak vásárolni. S ezáltal össze lehetne kötni őket a közeli falvakban élőkkel, az általuk megtermelt zöldséggel, gyümölccsel.

Meddig tart a dinnyeszezon?

Rittlinger József, a NAK Baranya Vármegyei elnöke hangsúlyozta, hogy az idei dinnyeszezon összességében jól alakul. A termelők elégedettek lehetnek mind a minőséggel mind a mennyiséggel. Sok volt a napsütéses óra, jelentős eső-jégeső nem volt.

– Az már régóta nem igaz, hogy Lőrinc napja után nem jó a dinnye. Az idei szezon előreláthatólag augusztus 20-25-e környékéig tart majd, nem addig, ameddig szerették volna a termelők. Ugyanis máskor akár  szeptember közepéig is elhúzódik. Ennek oka, hogy nagy a hőség, száraz az időjárás. A nap 24 órájában megy a területeken az öntözés, de vannak olyan talajfoltok, ahol hiába a gondoskodás, megszakad a dinnye gyökere – árnyalta a képet a szakember.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!