A klímaváltozás hatásai

2024.08.19. 10:57

Totálisan megváltozhat a kávézásunk

A klímaváltozás nagyon sok ponton szól bele a mindennapjainkba, mégis talán arra kapja fel a legtöbb ember a fejét, hogy érzékenyen érinti a kávé és a bortermelést is. Baranyában mindkettővel problémával szembesülhetünk.

Bama.hu

Pécsi kávészakértőkkel beszélgettünk a témáról – egybehangzó véleményük, hogy a kávé azért megmarad, de az íze nagyon meg fog változni. Bizonyítékként említették, hogy az arabica nem viseli jól a kihívásokat: érzékeny a talajra, a páratartalomra és a hőmérsékletre is – vagyis többszörösen hátrányos helyzetben van.

A másik közismert fajta, a robusta olcsóbb, mert igénytelenebb, és nagyobb a terméshozama (sőt, a klímakatasztrófa változásai nyomán még növekedett is). Igaz, az íze nem annyira kifinomult, mint az arabica kávéé. Ugyanakkor tökéletesen modellezi azt a változást, amit kénytelenek leszünk elfogadni: valamit valamiért – azaz, ha alkalmazkodni akarunk, bizonyos részletekről le fogunk mondani.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában