Régészet

2024.08.11. 09:39

Pécsi segítséggel adnak betekintést a múltba a kincsek

Idén negyedik alkalommal szervezett a Krav Maga SC Sopron a Soproni Múzeummal, és civilekkel összefogva közösségi tanásatást a soproni Várhelyen. A munkálatokban pécsiek is segítettek.

Bama.hu

Az ötéves projekt keretében még a régészek számára is meglepő leletek kerültek elő múltból, amelyről dr. Mrenka Attila, a Soproni Múzeum vezető régésze beszélt a kisalfold.hu-nak.

Véget ért a háromhetes közösségi tanásatás a Várhelynél, amely egy apró, de annál jelentőségteljesebb betekintést ad a múltba. A korábbi években kerültek elő jelentős értékű ékszerek és kiegészítők, valamint érdekes kerámia leletek is, melyek gazdagítják azt a tudásanyagot, amit eddig sikerült felderíteni a Várhelyen lévő kora vaskori időszakból. A most feltárt anyagokat a jövő évtől megtisztítják, restaurálják, az összeillő darabokat egymáshoz teszik, és leltározzák őket.

- Maga a projekt 2020-ban indult, az ásatások pedig 2021-ben kezdődtek Gőgh Zoltán a Krav-Maga Sportegyesület vezetője sportolóival, illetve a Pécsi Tudományegyetem régész tanszékének hallgatóival, valamint érdeklődő civilekkel és önkéntesekkel, de idéntől már az Ikva-menti Örökségkutató Egyesület is besegített. Az egész projektet pedig a Soproni Múzeum és a soproni önkormányzat támogatja 

- kezdett bele dr. Mrenka Attila. - Idén befejezzük annak a szelvénynek a feltárását, amit még 2021-ben kezdtünk meg, idő közben nyugati irányban további szelvényeket is feltártunk. Négy év távlatából mondhatom, hogy ez az ásatás okozott számunkra meglepetéseket is - mondta el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában