Használjunk kefét?

2024.08.04. 11:30

Nagyon veszélyes fertőzést is okozhat a koszos mosogatószivacs

Wald Kata

Forrás: Shutterstock

Fotó: New Africa

A koszos mosogatószivacs potenciális veszélyforrás lehet a konyhában, a nedves szivacs ugyanis ideális közeg a baktériumok szaporodásához, amelyek az edényekre, a konyhai felületekre, így az ételünkre is könnyen rákerülhetnek.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatójában arra figyelmeztet, hogy kísérletek szerint a mosogatókefe használata a javasolt, mert ez sokkal gyorsabban szárad, mint a szivacsok.

- Amíg Norvégiában és Dániában jellemzően hagyományosan mosogatókefét használnak a mosogatáshoz, addig sok más európai országban, például az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Görögországban, Németországban, Potugáliábran, Spanyolországban és hazánkban is inkább a mosogatószivacs terjedt el - emeli ki tájékoztatójában a hivatal. Két friss tanulmány szerint a baktériumok jobban elterjedhetnek és hosszabb ideig maradnak életben nedves szivacsokon, mint a mosogatókeféken. Előbbiek inkább a káros baktériumok gyűjtőhelyei, ezért javasolt a kefe használata. 

- Ha valaki mégis ragaszkodik a szivacshoz, akkor azt rendszeresen cserélni kell, illetve időközönként fertőtleníteni - javasolja a Nébih.  - A kísérletek bizonyították, hogy a klóros öblítés, a mosogatógépes átmosás és a forrázás hatékony módja a fertőzött szivacsok és kefék tisztításának. Minden használat után csavarjuk ki a szivacsokból a vizet és ne hagyjuk a mosogatómedencében, valamint kiemelten figyeljünk arra, hogy takarításhoz használjunk erre a célra elkülönített szivacsokat, törlőkendőket

 - hangsúlyozza a hivatal. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában