Átverésmentesen

2024.08.03. 14:00

A nyári tábor, vagy szállás választásánál is fontos az óvatosság

Nyaraláskor is igyekszik mindenki ár-érték arányban a legkedvezőbb szálláslehetőséget, programot választani. A későbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében fontos, hogy a lehetőségek felkutatásakor kellő körültekintéssel járjunk el - hívja fel a figyelmet a fogyasztóvédelmi hatóság.

Wald Kata

Fotó: Paula VV

A nyaraláshoz szállást a legtöbben manapság már interneten keresnek - ennek előnye, hogy a szállásadók kínálata összehasonlítható, illetve a fogyasztói értékelések is sok mindent elárulnak a minőségről. - Előfordulhat azonban, hogy az online meghirdetett szállás a valóságban nem úgy néz ki, mint a hirdetésben szereplő képeken

 - hívja fel a figyelmet a nyári szezont érintő hasznos tanácsai közt a fogyasztóvédelmi hatóság. 

Tapasztalataik szerint gyakoriak az árfeltüntetéssel kapcsolatos hibák, hiányosságok, valamint a kuponos értékesítés során felmerülő kifogások is. Megtévesztő mulasztás például, ha a vállalkozás nem ad tájékoztatást előzetesen arról, ha az erkélyes szobáért vagy a klíma használatáért felárat kér. A hatóság azt javasolja, hogy a későbbi bizonyíthatóság érdekében célszerű a szállásfoglalás folyamatát például képernyőfotókon lementeni. 

A fesztiválokon, vásárokon, egyéb kitelepüléseken is körültekintőnek kell lenni - ezeket a helyeket a fogyasztóvédelmi hatóság minden nyáron fokozottan ellenőrzi, a vizsgálat során a mérlegek, italmércék hitelességét és az ártájékoztatást is górcső alá veszik. A próbavásárlások során ellenőrzik, hogy a kiszolgálás során pontosan számítják-e fel az árat, és hogy pontosan a megvásárolt mennyiséget kapja -e a vásárló. 

A gyerekeknek szóló táborok kapcsán a következőkre hívja fel a figyelmet a hatóság: - Miután hatalmas a választék a napközis lehetőségektől az ottalvós táborokig, a programok és az árak is széles skálán mozognak, ezért érdemes előzetesen tájékozódni a táborozás részleteiről, a befizetendő díjért biztosított szolgáltatások pontos köréről - tanácsolják. A fogyasztóvédelmi hatóság – többek között – annak vizsgálatára jogosult, hogy a táborral kapcsolatos tájékoztatás nem minősül-e megtévesztőnek, és a gyerekek valóban az előzetesen ígért szolgáltatásokat kapják-e.

- Ha pedig belföldi utazásunk során taxit veszünk igénybe, mindenképp nézzük meg, hogy megfelelően van-e elhelyezve a viteldíjtáblázat, amit a jobb oldali hátsó ablak alsó részén és a jobb oldali első ülés előtt jól látható helyre kell tenni. Figyeljünk, hogy a sofőr alkalmazza-e a taxamétert, a díjtáblázatnak megfelelően állítja-e be az utazás megkezdésekor, a jelzett alapdíj megfelel-e a díjtáblázatnak. Fontos tudni azt is, hogy taxival történő utazáskor is biztosítani kell a fogyasztók számára az elektronikus fizetési lehetőséget, ennek hiánya jogsértő. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában