Érettségi

2 órája

Mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk az újraérettségizőknek

Alig indult csak el az idei tanév, sokan már most vizsgára készülnek. Az őszi érettségi október 11-én kezdődik, a baranyai intézményekben is sokan adnak számot tudásukról.

Tóth Viktória

Kevesebb mint három hét és kezdődik az érettségiszezon. Ugyan nem a tavaszi, hanem az őszi, de a jelentősége diákok ezrei számára ugyanaz, mint a májusi megmérettetésé. S, hogy miért érdemes ősszel érettségizni? Sokan már 10.-ben, vagy 11.-ben leérettségiznek egy-egy tantárgyból, hogy ezzel is megkönnyítik a végzős évet. Így eggyel (vagy akár kettővel-hárommal) kevesebb tantárgyból kell majd vizsgázniuk.

érettségi
Mindegy, mikor van, az érettségi komoly próbatétel
Fotó: Lehoczky Péter

 

A 2024-es őszi érettségi vizsgák idén október 11-én kezdődnek és október 25-ig tartanak. A jelentkezési határidő szeptember 5. volt. Jelentkezni a jelentkezési lap leadásával lehetett, a kitöltött űrlapot a vizsgaszervezésre kijelölt középiskolákban vagy a kormányhivatalnál kellett benyújtani.

Az őszi vizsgaidőszakban is lehet rendes, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló, javító és előrehozott vizsgákat tenni, így akár a tizenegyedikesek és újraérettségizők is vizsgázhatnak. A megszokottak szerint a nemzetiségi nyelv és irodalommal kezdődik a vizsgaidőszak október 11-én reggel 8 órakor, majd jön a magyar nyelv és irodalom, ezt követi a földrajz, a matematika, majd a latin és héber nyelvek. Október 25-én a fizikával és az ének-zenével zárul az írásbelik sora. A szóbeli vizsgák pedig november 7. és 22. között lesznek.

Fontos tudni, hogy élő tanulói vagy felnőttképzési jogviszony esetén ingyenesek a vizsgák, ám más esetben fizetni kell. Az idei évben a vizsgadíj középszinten tantárgyanként 40 ezer forint, emelt szinten pedig 67 ezer forint.

Érettségi vizsgaszervezésre kijelölt középiskolák

A tavaszi időszakban szinte az összes középiskolában lehet érettségizni, ám ez ősszel nem így van. Csak meghatározott intézményekben van lehetőség megírni a teszteket és szóbelizni. A vizsgahelyszínekről, az ezeket megszervező középiskolákról az Oktatási Hivatal oldalán lehet tájékozódni. Itt olvasható el, hogy vármegyénkben összesen öt intézményben (4 pécsi és egy mohácsi) lehet majd vizsgázni. Ezek a következők: Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma, Pécsi Janus Pannonius Gimnázium, Pécsi Leőwey Klára Gimnázium, Pécsi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Óvoda (Babits), Baranya Vármegyei SZC Zsolnay Vilmos Technikum és Szakképző Iskola és a Mohácsi Kisfaludy Károly Gimnázium.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában