Tankönyv és tolltartó

2024.09.02. 19:04

Megkezdődött a tanév: A pécsi Cserepkában 548 diák ül be most az iskolapadokba (galéria)

Véget ért a nyár, szeptember 2-án becsöngettek a baranyai iskolákban is. Elkezdődött a 2024/2025-ös tanév.

Tóth Viktória

Különleges volt a hétfő reggel több ezer baranyai család számára. A szépen felcímkézett füzetek, tolltartó, tízórai a táskába kerültek, és indulhatott a család az iskolába. Aztán az intézmény kapujában elköszöntek egymástól, a gyerekek pedig bementek rég látott iskolájukba. A pécsi Cserepka János Baptista Általános Iskola, Középiskola és Sportiskola tanulói is nagyon várták már a szeptember 2-át. A diákok az évnyitó után az osztályaikban osztották meg egymással nyári élményeiket. Az asztalokon ott voltak a színes könyvek és füzetek. A technika dobozok tele voltak a még bontatlan festékekkel és rajzlapokkal, ragasztóval, gyurmával. A kicsik közül volt aki a kedvenc plüssét is magával vitte a nagy napra, hogy az erőt adjon neki az akadályok leküzdéséhez. Az intézményben a 2024/2025-ös tanévben 26 osztály kezdi a szeptembert 548 diákkal, ebből az első osztályosok 50-en vannak.

Fontos, hogy az autósok is fokozottabban figyeljenek az utakon a következő hetekben, ugyanis a reggeli és a délutáni időszakban megnövekedett forgalomra lehet számítani. Az oktatási intézmények környékén vármegyeszerte ezért is találkozhatunk egyenruhásokkal. Mint azt már a korábbi években is megszokhattuk, a rendőrség idén szeptemberben is az oktatás kezdetének és befejezésének időszakában kiemelt közterületi jelenlétet biztosít azon általános iskolák környékén, ahol ez közlekedésbiztonsági szempontból indokolt. A kijelölt gyalogos-átkelőhelyeknél a rendőrök figyelemmel kísérik a közlekedést és segítenek az átkelésben ha szükséges.

A Kormány határozata értelmében a 2020/2021-es tanévtől kezdve már minden diák ingyenesen kapja meg a könyveket, a köznevelésben és a szakképzésben tanulók idén is díjmentesen jutottak hozzá. Hoppál Péter országgyűlési képviselő és Tóth László Ákos, a Pécsi Tankerületi Központ igazgatója az elmúlt héten tartott sajtótájékoztatót a tanévkezdés apropóján. Mint arról az igazgató beszámolt, idén 1200 elsős diák indítja a tanévet, a 9. évfolyamra pedig közel 500-an járnak majd a Pécsi Tankerületben, ahol 14000 diák vesz részt az oktatásban. Arra pedig Hoppál Péter hívta fel a figyelmet, hogy a hátrányos helyzetű családok gyermekei számára tanszercsomagot is osztottak. Idén a Pécsi Tankerületben 1040-et, a Szigetvári Tankerület és Mohácsi Tankerület iskoláiban pedig 1000, illetve 1400 tanszercsomagot kaptak a diákok.

 

A tanév rendje

Az őszi szünet október 26-tól november 3-ig tart majd, a téli december 21-től 2025. január 5-ig, így jó pár napjuk lesz a gyerekeknek pihenni ekkor. A tavaszi szünet 2025. április 17-től 27-ig tart majd, az utolsó tanítási nap pedig június 20. lesz. A központi írásbeli felvételit 2025. január 18-án tartják. A középiskolások számára az őszi írásbeli érettségi vizsgák 2024. október 11-én kezdődnek és október 25-ig tartanak majd, a tavaszi írásbelik pedig május 5. és május 23. között zajlanak majd. A végzős középiskolásoknak 2025. április 30-án ér véget a tanév.
 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában