Mustgáz

2024.09.15. 11:31

Bevált módszer - a gyertya a pincében életet menthet

Wald Kata

Forrás: pixabay.com

Kezdetét vette a szüret, és már számos pincében forrásban van az újbor. Ami komoly veszélyeket is hordoz - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az erjedés során keletkező mustgáz, azaz a szén-dioxid nagy mennyiségben akár halálos balesetet is okozhat, ha elmarad a pince megfelelő szellőztetése. 

A Nébih felhívja a borkészítők figyelmét, hogy körültekintően ellenőrizzék a pince levegőjének minőségét. - Az évszázados módszerek közül a gyertya használata a legcélszerűbb, ami egyszerű és hatékony módja annak, hogy megbizonyosodjanak arról, a levegőben elegendő oxigén áll rendelkezésre - hangsúlyozzák. 

A gyertyát derékmagasságban vagy lejjebb kell tartani - ha a lángja stabilan ég, akkor a levegő tiszta és biztonságos. Ha azonban kialszik, akkor azonnal el kell hagyni a helyiséget, és biztosítani a friss levegő beáramlását.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában