Nézzük az eget!

2024.08.12. 15:00

Megszámlálhatatlan hullócsillagot láthatunk a napokban

Ha az augusztusi éjszakákról beszélünk, mindenkinek a hullócsillagok jutnak eszébe. A következő napokban újra megadatik az a lehetőség, hogy láthassuk ezt a jelenséget.

Jusztin Levente

Fotó: Luckmount

A meteorraj - azaz a Perseidák - augusztus 12-én és 13-án éjszaka mutatja meg magát a legintenzívebben, óránként akár hatvan hullócsillagot is láthatunk, ha teljesen tiszta az égbolt. Az időjárás és a holdállás is optimális ahhoz, hogy az eget kémlelők boldogok legyenek. Ajánlott ilyenkor a városokon kívül figyelni, így nem zavar be a fényszennyezettség. Mellette pedig egy kellemes, akár romantikus estét is eltölthetünk a hullócsillagok záporában.

A Holdról is érdemes szót ejteni, hisz augusztus 4-én volt újhold. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt héten és még néhány napig a fénye nem fogja zavarni azokat, akik az égbolt távolabbi jelenségeit akarják megfigyelni. Augusztus 19-én pedig telihold várható, látványa lenyűgöző lesz. Az időjárás pont optimális lesz arra, hogy a tiszta égbolton a legjobban a Hold fénye csillogjon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában