Meg kell védeni a kékfestést

2024.08.11. 11:30

Jobban be akarnak kerülni a köztudatba

A Pápai Kékfestő Múzeum is képviseltette magát a 23. alkalommal megrendezett Országos Kékfestő Fesztiválon. A nagynyárádi kétnapos rendezvény célja a ma már kevesek által gyakorolt kékfestőmesterség hagyományainak megőrzése, a termékek népszerűsítése.

Bama.hu

– A kékfestő mesterek úgy gondolták, fontos lenne arról beszélni, hogy milyen hatása volt ennek az elismerésnek – mondta Méri Edina, a pápai múzeum szakmai vezetője a veol.hu-nak. 

– A megbeszélést Csonka-Takács Eszter, a Szellemi Kulturális Örökség Intézet igazgatója koordinálta, melyen lehetőségem volt nekem is felszólalni. A kékfestő mesterek bemutatkoztak, és elmondták tapasztalataikat. Nagyon sok pozitív dologról esett szó, jobban köztudatba kerültek a kékfestők, némi forgalomnövekedésről is be lehet számolni, hátrányként azt említették, hogy a népszerűség növekedésével megjelentek olyan vállalkozások, melyek nem a hagyományos kékfestős eljárással képfestős termékként árulják portékáikat. Ezt kiküszöbölendő úgy gondoljuk, hogy iparjogvédelmi oltalom alá kell helyezni a kékfestést, meg kell védeni annak értékeit, hagyományait

 – emelte ki Méri Edina, aki hozzátette, érdekeik képviselésére egyesületet kívánnak létrehozni, a felvetést a résztvevők egyhangúlag támogatták, és erről egy szándéknyilatkozat is született.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában