Múltidéző

2024.08.10. 14:00

Itt csak álom marad a hűvös (galéria)

Bama.hu

Fotó: Laufer L.

Ez a nyár megmutatta mindenkinek, milyen az, amikor ezerrel tombol a kánikula. Menekülnénk ilyenkor mindannyian valami hűvös helyre, jobb kezünket adnánk egy légkondiért, egy hűvös irodáért. 

És akkor most egy percre képzeljük el, milyen lehet olyan helyen dolgozni, ahol az iszonyatosnál is iszonyatosabb meleg van. 
Merthogy az öntöde pontosan ilyen hely. Ma már nem sok működik Pécsett, illetve Baranyában, de egykoron bizony több is volt a közvetlen közelünkben – a hatos út mellett, a mostani Lánc utcai rendelő előtti részen, Gyárvárosban, a templom után jobbra, Pellérden, és így tovább. 

Azt talán kevesebben tudják, hogy ezekben az öntödékben bizony a szobrászoknak is segítettek: itt kapott végleges formát egy-egy munka. (És akkor egy beszúrás: szerencsére az öntőformákat megőrizték, így amikor Pécsett eltűnt az egyik feszületről a korpusz, könnyedén lehetett azt pótolni.) 
Néhány éve lapunk készített egy nagyobb riportot a Kővágószőlős környékén a mai napig működő öntödei munkáról – újságírónk csillogó szeme tanúsította, hogy óriási élményt jelentett a látogatás. 

Laufer László fotóriporterünk mostani képei tehát ezt a különleges világot mutatják be – ő oda is eljutott, ahova tényleg csak kevesen. Pedig egy napot biztosan sokan eltöltenénk ott. Vagy egy felet. Vagy egy órát. Aztán menekülnénk vissza a hűvösbe. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában