Tartalmas kísérőprogramokkal is várják a közönséget

2024.08.12. 18:30

Ismét megrendezik a magyar pásztorkutyák terelőversenyét Szaporcán

Augusztus 17-én reggel 9 órától rendezi meg a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) a szaporcai Ős-Dráva Látogatóközpontban a Magyar pásztorkutyák terelőversenyének idei megmérettetését.

Balikó Gergely

Fotó: Laufer László

A DDNPI közlése szerint a rendezvényen a magyar pásztorkutyák a Magyarországon őshonos juhok hajtásában, terelésében versengenek majd. A verseny mellett tartalmas kísérőprogramokkal is várják a közönséget a szervezők: szakvezetésekkel, tárlatvezetéssel, játszóházzal, szabadtéri fotókiállítással.

A részletekről közölték, hogy a vendégek a magyar pásztorkutyák munkájába nyerhetnek betekintést, illetve vehetnek részt a különféle kutyás megmérettetéseken.

A terelőversenyen induló kutyák az Ős-Dráva Látogatóközpont bemutató majorjának őshonos juhait terelhetik gazdájuk irányításával a hagyományos stílusú magyar versenyszabályzat szerint. A DDNPI ismertetése szerint az ebeknek egy 15 egyedből álló falkát kell a bíró által kijelölt pályán végigterelni, valamint négy kategóriában különböző nehézségű feladatokat el kell végezniük.

Hozzátették, hogy a rendezvényen a nyájat még soha nem látott kutyák terelési képességvizsgát is szerezhetnek. A nemzeti park tájékoztatásában azt írták, hogy „az erős terelőösztönnel rendelkező kutyák szinte varázsütésre kezdik el genetikai készletükben adott feladatellátásukat, ami kétségtelenül az egyik legérdekesebb programelem lesz”.

A szervezők felhívták a figyelmet, hogy a rendezvény keretében Magyarországon először tartanak kifejezetten a nyájat védelmező nagytestű kutyák számára képességvizsgát. A terelőverseny programjait színesítik még az Ős-Dráva Látogatóközpont állandó kiállításai és állatbemutatói, illetve egyéb programjai – jelezte a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában