Osztogatás?

2024.07.11. 20:00

Uborkaszezonban milliókat adnak a baráti ügyvédnek

A nagy közgyűlés megkerülésével, átadott hatáskörben döntöttek egy bizottsági ülésen arról, hogy újra pénzt pumpálnak a jelenlegi baloldali városvezetés kedvenc ügyvédjének, aki ezúttal egy hat millió forintos szerződésnek örülhet. Októbertől már másik összetételű önkormányzat lesz, mégis szinte helyettük döntöttek a most regnáló városvezetők az uborkaszezonban.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Laufer László

Nagyjából 100 millió forintba kerülhetett az az átvilágításnak nevezett, de nemzeti oldal szerint inkább politikai lejáratást célzó akciósorozat, amit a MSZP-s képviselőjelöltségre is pályázó Bodnár Imre ügyvéd indított ügyvédtársaival. Bodnárnak az elmúlt években folyamatosan csepegtettek forrásokat, szerdán, az uborkaszezonban pedig újabb milliókról döntöttek az úgynevezett „Az átvilágítás lezárását követően felmerülő sértetti jogi képviselet és a pótmagánvádak képviselete” tárgyában. Az "ügyvédi" megbízás 2024. október 1-től 2026. március 31-ig szól, ami szinte az új közgyűlés létrejöttétől a következő országgyűlési választás előtti időszakig tart. 

uborkaszezonban üléseznek
A baloldali irányítású bizottság az uborkaszezonban is milliós támogatásáról biztosította a baráti ügyvédet 

A következő közgyűlés helyett

A baloldali irányítású Költségvetési és Gazdasági Bizottság ülésén Barkóczi Csaba fideszes képviselő azt mondta, a jelenlegi és az októbertől felálló új közgyűlés megkerülésével adnak megbízást az ügyvédnek, hogy aki különböző feljelentéseket tett, vádakat hangoztatott, de az öt éves tevékenységének semmilyen eredménye nem volt, ellenben rengeteg közpénzt felemésztett. 

– Arcpirító, hogy a 2024 októberében felálló közgyűlést is megkerülik

 – mondta, ezért azt javasolta, hogy az új közgyűlés tárgyalja meg kérdést, hogy pontosan milyen ügyekben, milyen témák mellett és kiket szeretne megbízni. Hozzátette: Bodnár MSZP-s képviselőjelölt is lett volna, így részlehajlása nem megkérdőjelezhető, kérdés az is, hogy szükség van-e egyáltalán ilyen típusú jogászkodásra, meghurcolásokra.

A 10 ezer forintos órabér kapcsán kifejtette, hogy ez is azt mutatja, hogy hiába van saját belső ellenőrzése, jogászai a polgármesteri hivatalnak, bennünk nem bíznak meg, inkább egy külsős személynek adják oda ezt a pénzt.

A baloldalt erősítő jobbikos Fürj Csaba szerint a jelenlegi testület októberig dönthet. A baloldalon egyébként is úgy vélekedtek, hogy 10 ezer forintos nettó órabérért nehéz találni ügyvédet és szerintük fontos, hogy „ne sikkadjanak el” az ügyek. Az MSZP-s Csaba István úgy reagált, hogy szerinte a megbízást ellenzők megpróbálják elsikálni az ügyeket, de szerinte megtérült az ügyvédre és csapatára költött pénz.

Uborkaszezonban is mutyiérzése lesz a pécsieknek

Az ülésen megjelent fideszes Kalmár Péter is, aki ősztől lesz tagja a testületnek. Az ülésen elmondta, hogy nincs olyan körülmény, ami rohamlépteknek oka lenne, semmi olyan mögöttes indok nincs, ami arra kényszerítené a döntéshozókat, hogy erről ilyen gyorsan kellene dönteni.

– Milyen üzenete van ennek? Megint csak a mutyiérzése lesz a pécsieknek, az ügyvéd és tevékenysége semmilyen hasznot nem hoz a városnak, etikátlan, erkölcstelen az átmeneti időszakban hosszabb távú szerződéseket kötni – szögezte le. Barkóczi Csaba éppen azért azt kérte, hogy a költségvetési bizottság olyan állásfoglalást hozzon, hogy a kérdésről az októberben munkáját megkezdő testület döntsön. Ezt azonban a baloldal nem támogatta, hanem azt javasolta a nyári szünetben a közgyűlést helyettesítő jogi és ügyrendi bizottságnak, hogy kössön szerződést újra Bodnárral.

"Valami jogi probléma"

A Jogi és Ügyrendi Bizottság DK-s elnöke, Kunszt Márta még az előterjesztés címét sem tudta felolvasni, az első pár szó után elakadt, és annyit mondott, hogy „valami jogi problémáról van szó" és kérte, hogy „valaki segítsen”. A közvagyonról szóló döntést ezt követően a jelenleg még ellenzékben lévő nemzeti oldal és a Tiszta Kezek Frakció képviselői nem támogatták, de a baloldal így is átnyomta az ügyvéd újabb kistafírozását.

Az ülés után találgattak, hogy mi is történhetett Kunszttal: 

  • elképzelhető, hogy annyira ciki volt számára is, hogy inkább fel sem olvasta az ügyvéd megbízását. 
  • egyszerűen fogalma sem volt arról, hogy miről is tárgyalnak, ennek ellenére persze megszavazta. 

Semmi értelme, haszna

A Tiszta Kezek frakció részéről Hencsei Zsolt, a Jogi és Ügyrendi Bizottság tagja lapunknak azt mondta, hogy semmi értelme és haszna nem volt Bodnárék tevékenységének, még a pótmagánvádas ügyeiket is dobálják vissza a hatóságok. 

Átláthatatlan lett a 100 milliós átvilágítás

Egészen groteszk az, ami a baloldal hatalmába került pécsi városházán történt: a szocialista-DK-s önkormányzat úgy fizetett ki százmillió forintot balos ügyvédi körnek, hogy azok az állítólagos munkájukat bizonyító dokumentumot bemutatták volna az illetékes szakbizottságnak – erről számoltunk be tavaly októberben. Az átvilágítók ellenőrzésének megakadályozásában éppen az a politikai kör vett részt, akik most újabb milliókat adnak az ügyvédnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában