Van valami a levegőben

2024.07.25. 12:00

Erős lesz a parlagfűszezon: az allergiások már számíthatnak a tünetek megjelenésre

Jövő hétre a parlagfű pollenkoncentrációja országos viszonylatban is elérheti a tüneteket okozó közepes szintet. Az előrejelzések szerint idén erős szezonra lehet számítani.

Wald Kata

Optimális feltételeket biztosított a június végi - július eleji meleg, de csapadékos időjárás a parlagfű növekedésének. A mostani száraz időszakban az eddig folyamatosnak mondható parlagfűkelés jelentősen visszaesett, az aktuális időjárás azonban kedvez a tömeges virágzás korábbi megindulásának  - vázolja a friss helyzetképet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) pollenjelentése szerint a parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben, és az előrejelzések alapján július utolsó hetére a gyomnövény pollenkoncentrációja országos viszonylatban is elérheti a tüneteket okozó közepes szintet. Ez azt jelenti, hogy az arra érzékenyek az elkövetkezendő napokban már számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést. Az NNGYK javasolja, hogy a parlagfű virágporára érzékenyek mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést vagy keressék fel orvosukat a megfelelő terápia érdekében.

Előrejelzésük szerint erős szezonra lehet számítani, amelynek mértékét az augusztusi és szeptemberi időjárás nagyban befolyásolhatja. 

- A tömeges virágzás során a tartós, esős időszakok átmenetileg visszavethetik a pollenterhelést, de a záporok, zivatarok csak rövid időre tisztítják meg a levegőt. A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján augusztus végén, szeptember elején várható

 - emeli ki a központ.

Az allergiásoknak javasolják, hogy kövessék figyelemmel a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer térképes előrejelzését, így fel tudnak készülni a várható tünetekre, azok kezelésére, illetve ez alapján az utazásaikat is körültekintőbben tervezhetik. A környező országokra kiterjedő prognózis  a Nemzetközi Parlagfű Pollen Riasztási Rendszeren követhető nyomon.

A gyomnövény terjedésének leghatékonyabban kaszálással lehet elejét venni - a vonatkozó előírások szerint a parlagfű elleni védekezés a földhasználók jogszabályi kötelezettsége, meg kell akadályozniuk földjükön a virágbimbó kialakulását, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenn is kell tartaniuk.

- Ha valaki parlagfüves területet észlel, azt mielőbb jelezze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, vagy a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület weboldalán 

- kéri az NNGYK. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában