Indul a szezon

2024.07.15. 07:00

Baranyában találták az idény legnagyobb parlagfüvét

Kedvezett az elmúlt hetek időjárása a parlagfű növekedésének - Baranyában van, ahol a másfél méteres magasságot is eléri a gyomnövény. Az allergiásoknak fel kell készülniük: a parlagfű pollenszezonja hamarosan kezdődik.

Wald Kata

Fotó: Bujdos Tibor

Kedvezett a parlagfű növekedésének az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb időjárás - a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) helyzetképe szerint az átlagosnál jóval magasabb kora tavaszi hőmérsékletek hatására idén a szokásosnál korábban kezdett csírázni a parlagfű, és a június végi - július eleji meleg, csapadékos időjárás is optimális feltételeket biztosított a gyom növekedéséhez. 

A vonatkozó előírások szerint a parlagfű elleni védekezés a földhasználók jogszabályi kötelezettsége: meg kell akadályozniuk földjükön a virágbimbó kialakulását, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenn is kell tartaniuk.

Mostanra jellemzően szikleveles és egy méteres magasság közti fejlettségűek a növények, de Baranyában - az országban a legmagasabb példányként - 150 centi magas parlagfüvet is talált a hatóság. A Nébih összefoglalója szerint az allergiát okoz növény legnagyobb mennyiségben sikertelenül gyomirtott területeken, kiritkult táblarészeken, táblaszéleken, parlagon hagyott, mezőgazdaságilag nem művelt területeken, utak szélén, árokpartokon, elhanyagolt zártkertekben fordul elő.

A virágbimbók is a szokásosnál korábban jelentek meg, a kedvező időjárási körülmények hatására. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ megállapításai szerint a parlagfű pollenszemei már több helyen - köztük a Pécsett és környékén is - megjelentek a levegőben, még tüneteket nem okozó, alacsony koncentrációban. - Az előrejelzések alapján július utolsó hetére a parlagfű pollenkoncentrációja országos viszonylatban elérheti a tüneteket okozó közepes szintet - vetítik előre. - Az arra érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést. Az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében a Központ javasolja, hogy a parlagfű virágporára érzékenyek mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést vagy keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása érdekében. 

Ha valaki lakókörnyezetében, vagy utazása során parlagfűvel szennyezett területet lát, a Nébih által működtetett Parlagfű Bejelentő Rendszer (PBR) segítségével tehet bejelentést. – A jelzésről a PBR – amely mobiltelefonos alkalmazásként is elérhető -  belterület esetében a területileg illetékes jegyzőnek, külterületnél pedig a területileg illetékes földhivatalnak küld azonnali értesítést, így az eljáró hatóság késedelem nélkül lefolytathatja a helyszíni ellenőrzést, indokolt esetben pedig megindítják az eljárást a földhasználóval szemben – emeli ki tájékoztatójában a Nébih.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában