Rovartámadás

2024.09.08. 07:00

A rendelőt se kímélték a darazsak

Kedvezett az idei nyári erős meleg és tartós kánikula a darazsaknak - a fészkek eltávolítása házilagos módszerekkel veszélyes, a feladatot mindig szakemberre kell bízni.

Wald Kata

Kedvezett az idei nyár a darazsaknak - a korán érkezett meleg, az erős és tartós kánikula elősegítette az elszaporodásukat. Siklóson például a gyermekrendelő féltetője alá költöztek be a közelmúltban a padlásdarazsak, veszélyeztetve ezzel az apró betegeket - a Baranya Speciális Mentők semmisítették meg a fészket, és tették újra biztonságossá a bejáratot. 

- Házilagos módszerekkel nem szabad megkísérelni a darázsfészkek, illetve a rovarok eltávolítását, mindig szakértőkre kell bízni a feladatot - hangsúlyozzák a szakemberek.

Tévhit azonban, hogy minden ilyen esetben a tűzoltók az illetékesek - a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arról tájékoztatta lapunkat, hogy a darazsakkal és méhekkel összefüggésben ők csak abban az esetben avatkoznak be, ha a rovarok közvetlen életveszélyt jelentenek. Ilyen például, amikor egy forgalmas közterületen, óvodában, iskolában telepednek meg az állatok nagy számban. - Ha közvetlen életveszély nincs, a méhbefogást méhészek, a darázsirtást pedig rovar- és kártevőirtó szakemberek végzik. A tűzoltók ilyen esetben felkérésre részt vehetnek a munkában, ha a kas, fészek olyan magasan van, ahova csak magasból mentő tűzoltó gépjármű segítségével lehet feljutni - közölték. 

Az önkéntes tűzoltóegyesületek közül viszont Baranyában is többen foglalkoznak darázsirtással - például a Szent Flórián Önkéntes Tűzoltó Egyesület, vagy a Pécsi Kutató- Mentő és Tűzoltó Egyesület -, illetve a darázsirtással foglalkozó szakemberek listája elérhető az Országos Magyar Méhészeti Egyesület honlapján (http://www.omme.hu/mehrajbefogas/)

Fontos tudni, hogy a darazsak és méhek jellemzően csak akkor támadnak emberre, ha veszélyben érzik magukat, vagy a kaptárt, illetve fészket. A veszélyes helyzetek legjobb megelőzése, ha nem ingereljük őket.  A darázsfészket leverni nem szabad, mert az nem segít, inkább csak fokozza a bajt, hiszen a rovarok így szétszélednek, továbbra is veszélyt jelentve a környezetük számára. A szabadon hagyott ételek, cukros folyadékok pedig vonzzák a darazsakat, ezért a szabadban mindig csomagoljuk be vagy zárjuk el az élelmiszereket. 

A szúnyogoknak is kedvezett az időjárás 

Az augusztusi időjárás a csípőszúnyogok fejlődésének is kedvezett, így több helyen most ismét szükség van a vérszívók elleni védekezésre - adta hírül a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. - Amíg a nyár első felében az árvízi fajok okozták a fő ártalmat, mostanra egyértelműen az emberközeli életmódot folytatók, köztük a házi szúnyogok jelenléte vált meghatározóvá - közölték. 

A főigazgatóság javaslata szerint a ház körüli csípőszúnyog-tenyészőhelyek felszámolásával sokat tehetünk a vérszívók elszaporodása ellen - az udvaron tárolt vödröt, kannát, talicskát, gyermekjátékot, stb. fel kell fordítani, hogy abban az esővíz ne tudjon összegyűlni. Ugyanígy a virágcserepekben, cserépalátétekben se hagyjuk, hogy hosszabb ideig víz álljon. Az állatok itatóvizének utántöltése helyett pedig rendszeresen tegyünk a tálba inkább friss vizet, az esővízgyűjtő hordót, víztárolót pedig le kell fedni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában