Találkozási pont lesz a kereszt

2024.09.08. 14:00

A Somogyi család tagjai kiemelkedő szerepet játszottak a magyar történelemben

A palkonyai szőlőhegyen áll az az emlékkereszt, mely visszarepíti a múltba azokat, akik látják. A derghi Somogyi család tagjainak pedig lehetőséget ad arra, hogy minden év augusztus 24-én, a Szent Bertalan napi szentmisén újra találkozzanak.

Tóth Viktória

A Somogyi nemzetség története gazdag és sokszínű, több évszázadon átívelő, jelentős történelmi eseményekkel teli. Immár 500 éve a nemzetség legtöbb tagja úgy élt, hogy a független keresztény Magyarországot képviselte. A török elleni harcban neves képviselői voltak a családnak, így a Rákóczi-szabadságharcban, az 1848-as forradalomban is. A derghi Somogyi György által épített ősi kastélyt az 1800-as években lerombolták, majd gyakorlatilag szétszóródott a nemzetség. A derghi és karcsai Somogyi család genealógiai táblája is elérhető a család honlapján. A családfa igen részletes, szerteágazó, az 1500-as évek végétől - 1600-as évek elejétől vannak adatok a nemzetségről.

Somogyi, emlékkereszt
A Somogyi Tibor által építtetett kápolna és emlékkereszt
Fotó: Kocsmár Gábor

Somogyi Tibor elhatározása

Somogyi Tibor vállalkozó édesapjának családját a Csallóközből telepítették Baranyába. A Baracskai András, Somogyi Mátyás és Varga Zsuzsanna által - dr. Somogyi Tivadar kezdeményezésére és támogatásával - szerkesztett A derghi és karcsai Somogyi család című könyvben számos fontos, érdekes információ olvasható el a családról, többek között ebből tájékozódott Somogyi Tibor is. 

– Miután beleástam magam a család történetébe mindenképpen ki akartam találni valamit, amivel emlékezni tudunk az őseinkre. Még 2007-ben a palkonyai hegyen, egy kis telken a vállalkozásom építtetett egy szőlőhegyi kápolnát Szent Bertalan apostol tiszteletére. Augusztus 24-én, a szüret előtti időszakban a hegy búcsúját tartjuk itt, immár 17 éve. A kápolna úgy van tájolva, hogy augusztus 24-én a felkelő nap sugara bevilágítson az oltárra. Természetes anyagokból készült, beleillik a tájba – ismertette a vállalkozó.

Az emlékkereszt ötlete

A kápolnák, templomok előtt általában szokott lenni kereszt, ide is szerettek volna állíttatni egyet. A vállalkozó unokatestvéreivel, Somogyi Lászlóval és Józseffel és a családjuk segítségével, illetve a helyi plébános, Darnai Ágoston atya közbenjárásával találta meg Mészáros Gergely pécsi szobrászművészt, aki alapos előkészítő munkát végzett, majd kialakult az emlékkereszt. Talpazatán a címer és a „derghi Somogyi György nemzetségének emlékére” felirat látható, valamint a siposkarcsai várkastély derghi Somogyi Györgyöt ábrázoló dombormű feliratát tartalmazza. A kereszten nem a szokványos, szenvedő Krisztust ábrázolják, sokan úgy fogalmazták meg, hogy az ölelő, szerető Krisztust. A mű ünnepélyes felavatása, szentelése idén augusztus 24-én volt.

Somogyi, emlékkereszt
A Somogyi család tagjai és érdeklők is érkeztek a keresztavatásra
Fotó: Kocsmár Gábor

Ajándék a jövő generációinak

– A különleges hely összeköti a múltat a jelen és a jövő generációival, meghívva őket, hogy részesei legyenek egy élő történelemnek. Leginkább az a cél vezetett, hogy a szétszóródott családot egy emlékhelyen egy biztos pontban összehozzuk. A jövő generációinak, az unokáknak, dédunokáknak legyen egy találkozási pont, egy olyan hely, ahol évente összejöhetnek. Legyen ez egy meghatározó élmény kicsiknek és nagyoknak, ami által érzik,hogy a Somogyi családhoz tartoznak – hangsúlyozta Somogyi Tibor.

A kápolnát és a keresztet bárki szabadon látogathatja. Megközelítése a palkonyai vasútállomástól egy meredek, egysávos, murvás-földes úton lehetséges. Számos látogató, imádkozó és megnyugvásra vágyó ember kereste fel a helyet már korábban is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában