Új utakat nyit meg a diákok számára

2024.06.13. 14:00

„Mindig is tudtam, hogy pedagógus szeretnék lenni”

Fiatal kora ellenére tapasztalt, diákjai a különböző megmérettetéseken, versenyeken kimagasló eredményeket érnek el. A Szigetvári Tankerületi Központ pedagógusnapi ünnepségén az Év ifjú pedagógusa díjat vehette át Ján Szilárd.

Tóth Viktória

A díjat azon 35 év alatti fiatal pedagógusoknak ítélik oda, aki szemléletével, módszereivel, innovatív látásmódjával segíti a diákok fejlődését.

Ján Szilárd pedagógus
Ján Szilárd vette át az Év ifjú pedagógusa díjat
Fotó: Istvánffy Miklós Általános Iskola

– Mi lehetett az oka, hogy megkapta a rangos kitüntetést?

– Az én gondolataim nagy része az iskola körül forog. Törekszem arra, hogy folyamatosan új utakat nyissak meg a tanulás megszerettetésére, főleg azért, mert a tárgyaim nem tartoznak a legnépszerűbbek és a legkönnyebbek közé.

– A német és a kémia nem egy megszokott párosítás.

– Amikor felvételiztem az egyetemre akkor én voltam az egyetlen az országban, aki ezt a szakpárosítást választotta. Azt mindig is tudtam, hogy pedagógus szeretnék lenni, de azt nagyon sokáig nem tudtam, hogy mit akarok tanítani. Érdekes, mert kémiából és németből sem voltam jó. A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumába jártam, ahol annyira elvarázsolt egy tanárnő szemlélete a kémiával kapcsolatban, hogy innen már nem volt visszaút. A német nyelvet leginkább egy intenzív nyelvtanfolyamon szerettem meg. Ez elindította a nyelv iránti érdeklődésemet, de utána a gimnáziumi tanárnőm is nagyon nagy szerepet játszott a fejlődésemben és nagyon sokat dolgozott velem.
 

– Csak a tanórákon van kapcsolatban a diákokkal?

– Vannak szakköröseim is, mindig megtalálom azokat a gyerekeket, akik fogékonyak arra, amit csinálok. Emellett több mint 20 éve hegedülök, zenekarban is játszottam. Próbálom a zenei vonalat is erősíteni az iskolában, és a gyerekeket invitálni zenélni. Az iskolánkban van kórusunk, vannak nagyon tehetséges zenész tanítványaink is. A diákokkal nagyon szívesen játszunk, zenélünk városi ünnepségeken, iskolai rendezvényeken is.

Ján Szilárd pedagógus
Ján Szilárd lett az Év ifjú pedagógusa
Fotó: Istvánffy Miklós Általános Iskola

– Milyen módszerekkel szeretteti meg a tanulást?

– Igyekszem azokon a csatornákon tartani az órákat, amiket ők naponta kezelnek. Nagyon sokat dolgozunk az Instagramon vagy a Facebookon. A nyelvtanulást segítve német zenéket hallgatunk, német X-faktor maratont is tartottunk. Nyáron hetente tettem ki posztot a saját fiókomon, ahová föltettem egy érdekességet és egy hozzá kapcsolódó kérdést. Ők utánanéztek és ahány kérdésre válaszoltak, szeptemberben annyi ötössel indították az évet. Kémiaórán pedig nagyon sokat kísérletezünk, ezt nagyon szeretik.

– Vannak tervei, elképzelései a jövőt illetően?

– Szeretném a középiskolás korosztályban is kipróbálni magamat, valamint szeretnék közoktatás vezetői és mentori szakvizsgát is tenni. Megtaláltam a helyemet, amit szeretek és meg is vagyok becsülve, úgyhogy én jelen pillanatban úgy érzem, hogy jó helyen vagyok.

 

Pedagógusi pályája Homokszentgyörgyről Szigetvárra vezetett

Bár 28 éves, ennek ellenére 2017-óta tanít Ján Szilárd. Már az egyetem mellett elkezdett dolgozni a Homokszentgyörgyi I. István Általános Iskolában. Két éve, 2022. augusztus 1-én kezdett a szigetvári Istvánffy Miklós Általános Iskolában. Felső tagozaton tanít, emellett osztályfőnök is. Tanító, német és kémia szakos tanár végzettsége is van, ezen kívül német műveltség- és természettudomány műveltség területes tanító. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetemen német-kémia tanári mesterszakot végez, mely a középiskolai oktatásra ad képesítést. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában