Döntött a Kúria

2024.06.26. 14:00

Jogerősen is megnyerte körzetét Cziráki Attila és Barkóczi Csaba

A Kúria jogerős döntése alapján nem lesz újraszámlálás Pécs 8-as és 9-es számú választókerületében sem. Mindkét helyen a pécsi polgári szövetség jelöltjei nyertek, Cziráki Attila és Barkóczi Csaba, így a 17 pécsi egyéni körzetből tízben fideszes képviselő kezdheti meg a munkát októberben a városi képviselő-testületben.

Bama.hu

A szigeti városrész önkormányzati képviselője dr. Cziráki Attila szívgyógyász professzor lesz

Mint ismert, a 8-as választókörzetben Cziráki Attila 5 szavazattal nyerte meg a körzetet a baloldali koalícióban induló, jelenlegi DK-s alpolgármesterrel, Zag Gáborral szemben. A szívgyógyász professzorra 1399-en, a jelenlegi kultúráért felelős alpolgármesterre pedig 1394-en voksoltak.

kúria, Barkóczi Csaba, képviselő
Döntött a kúria, Ispitalját Barkóczi Csaba képviselheti októbertől

Újraszámlálást kérve az MSZP nyújtott be felülvizsgálati kérelmet a Baranya Vármegyei Területi Választási Bizottsághoz, amely nem találta megalapozottnak a kérelmet, így a párt jogi képviselője a Kúriához fordult, amely immár jogerősen helyben hagyta a területi választási bizottság döntését.

A legfelsőbb bíróság ugyanezt a verdiktet hozta meg a 9-es egyéni választókörzettel kapcsolatban is, ahol a DK-s Auth Istvánt utasította maga mögé Barkóczi Csaba, a Fidesz, Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) és az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) képviselőjelöltje. A jobboldali jelölt 103 szavazattal többet, a voksok 39,34 százalékát kapta, míg a baloldali koalíció aspiránsa 36,39 százalékot.

Az eredményt Auth István megtámadta a területi választási bizottságnál, amely elutasította az újraszámolásra vonatkozó kérelmet. Authék a Kúriára fellebbeztek, azonban a legfelsőbb bíróság ez esetben is helybenhagyta az baranyai választási bizottság döntését, így az jogerőssé vált.

Kertvárosban új szavazás lesz

Még pénteken számoltunk be arról, hogy meg kell ismételni a választást a pécsi 15-ös választókörzetben a Kúria jogerős döntése után, ott ugyanis ritka kimenetel, szavazategyenlőség alakult a pécsi polgári szövetség aspiránsa Vörösné Deák Andrea és a baloldali koalícióban induló Fürj Csaba között. Mindkét jelöltre 1224-en voksoltak, így mindketten a szavazatok 36,68 százalékát kapták, emiatt a helyi választási bizottság eredménytelennek nyilvánította a voksolást.

Az eredmény felülvizsgálatára a polgári oldal jelöltje felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, amit a vármegyei választási bizottság elutasított. Ezt követően a nemzeti oldal aspiránsának jogi képviselője a Kúriához fordult.

A legfelsőbb bíróság a honlapján közzétett határozata alapján a felülvizsgálati kérelmet formai okokra hivatkozva elutasította, így immár jogerősen is eredménytelen lett a körzetben a választás, amit a jövőben meg kell ismételni. Úgy tudjuk, hogy azt az eredeti választást követő 75-90. nap között kell kiírni, így a papírforma szerint akár már szeptemberben járulhatnak ismét az urnák elé a körzet választói.

Dr. Hoppál Péter közösségi oldalán így fogalmazott:

„Miénk marad a többség Pécsett: nem semmisítették meg a baloldal kérésére a pécsi önkormányzati körzetekben a győztes fideszes eredményeket.

Így a 17 pécsi egyéni körzetből tízben fideszes képviselő kezdheti meg a munkát októberben a városi képviselő-testületben.

Plusz egy körzetben még szeptemberben új választás lesz, mert ott szavazategyenlőség volt.

A "Mutyiházává" züllesztett pécsi Városházát visszaveszik a pécsiek októberben!

Rendet teszünk. Élni fogunk a pécsiek által kezünkbe adott többséggel, megállítjuk Pécsett a gyurcsányi pénzszivattyút.

Köszönjük a bizalmat!"

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!