Ökoturizmus a láthatáron

2022.07.03. 08:32

A nyári hőségben is kell a kardigán az Abaligeti barlangban

BAMA.HU (FORRÁS: DUNA-DRÁVA NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG)

Forrás: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

Közel fél kilométer a hegy gyomrában

A Mecsek egyik legismertebb és legnépszerűbb természeti látnivalója az Abaligeti-barlang. A barlang az emberi szem számára láthatatlanul, de ma is folyamatosan változik. Erről a járat teljes hosszában folyó patak gondoskodik.

A barlang jelentős denevérpihenőnek számít, a téli időszakban a kis- és nagy patkósdenevérek százai figyelhetők meg itt. A barlang 466 méter hosszú, kiépített főága gyalogosan, utcai ruhában kényelmesen végigjárható. A mellékágakat a nagyközönség nem, csak kutatók látogathatják.

Különleges formájú képződményei közül több nevet is kapott, így látható itt többek között a Pisai ferdetorony, a Flórián-kút, a Kálvária, az Elefántfej, a Karthágó romjai, vagy a Niagara-vízesés.

A barlang átlagosan 12 °C fokos, klímája a légúti, allergiás és asztmatikus betegségekben szenvedőknek hoz enyhülést. A barlang vezetéssel látogatható, melyek óránként indulnak. Az utolsó vezetés zárás előtt egy órával kezdődik. 

Ismerkedés a denevérek titokzatos világával 

A denevérek több ezer éve foglalkoztatják az emberek fantáziáját, de az eltérő kultúrák a világ különböző részein teljesen más módon viszonyulnak hozzájuk. A sarkvidékek kivételével mindenütt élnek denevérek.

Mintegy 1000 fajuk ismert, ebből Európában 38 fordul elő rendszeresen. Hazánkban 28 faj él, melyek mindegyike – közöttük 8 faj fokozottan is – védett. Az Abaligeti-barlang közvetlen közelében elhelyezkedő Denevér Múzeum a repülő emlősök világát tárja a látogatók elé. 

A látogatók egy kalandos séta közben – háztetők fölött, udvarban, műhelyben járva – gyűjthetnek sok esetben meghökkentő ismereteket a denevérekről. Látványos, interaktív, gondolkodásra késztető installációk mutatják be többek között az ember és a denevér testfelépítése közötti hasonlóságot, a repülő emlősök táplálkozását és élőhelyeit, a világon elforduló denevérfajok jellemzőit. Nem kevésbé titokzatos a denevérek tájékozódása, erről is sok érdekességet árul el a kiállítás. 

Barangolás a Denevér tanösvényen

A fokozottan védett Abaligeti-barlang környékén kialakított tanösvény végigjárásával a terület természeti és kultúrtörténeti értékeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A tanösvény állomásait a fákra vagy kövekre festett denevéremblémák és számok jelzik. Az egyes állomáshelyekhez tartozó ismertetőket a túrázók az alábbi linkről letölthető vezetőfüzetből olvashatják el: https://ddnp.hu/okoturizmus/tanosvenyek/denever_e-tanosveny 

Részletes információk belépődíjakról, kedvezményekről: www.ddnp.hu/abaliget , www.ddnp.hu/denevermuzeum 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában