Madarak

2022.04.23. 10:00

Először érkezett gatyáskuvik Baranyába

Címkék#madarak

Törpesármány, kuhi, halcsontfarkú réce, bajszos poszáta. Különleges madárfajok, amit láttak, vagy befogtak már az elmúlt években a Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomáson. Ez a ritka madárfajok felsorolása most tovább gyarapodott. Az elmúlt hetekben a madártani állomás hálójában egy olyan fajt találtak, ami egyben első volt Baranyában, és először fordult elő a Dunántúlon is. A madárfaj neve: gatyáskuvik.

Zs. J.

Ez a kis termetű bagolyfaj a közép- és magashegységek feny­veseinek lakója, ahol harkályok vájta odúkban költ, közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Baranyai csoportja. Hozzátették, Magyarországon mindössze három alkalommal bizonyították költését az Északi-Középhegységben. 


Kóborló példányai a síkvidéki területekre is elvetődhetnek, de a hazai megfigyelések száma mindössze húsz körüli. A gatyáskuvik sumonyi előfordulása így igazi különlegességnek számít Magyarországon. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában