Meglepetés

2 órája

Laufer László negyvenhárom évnyi munkásságába ad betekintést a kiállítás

„Történelem a sajtófotós szemével – Laufer 65/43” címmel nyílt kiállítás a PKK Apáczai Művelődési Ház galériájában. Laufer László, a Dunántúli Napló fotóriporterének életművéből kívántak bemutatót készíteni a szervezők. Több száz kép közül válogatták ki a kiállított fotókat, de hogy melyeket, azt Laufer László számára is meglepetésnek szánták.

MW

Fotó: KL

A fotográfus negyvenhárom évig dolgozott a Dunántúli Naplónál, októbertől hosszú és eredményes pályafutását követően azonban Laufer László átadja a stafétabotot a következő generációnak.
Szeptember 27-én, 17 órakor nyitotta meg kapuit a kiállítás, amely október 22-ig lesz látogatható.

Laufer László munkásságába ad betekintést a kiállítás
Fotó: KL

Laufer László páratlanul gazdag életművet hozott létre

Péntek délután az Apáczai Művészeti Iskola tanulói adtak műsort, a megnyitó beszédet Mohay Réka, a Dunántúli Napló újságírója tartotta.

Amint erről a napilap tizenkettedik oldalára készített, rendszeres, tematikus múltidéző fénykép-összeállítások is tanúskodnak, az elmúlt több mint négy évtized során Laufer László a Dunántúli Napló fotóriportereként Baranya és a Dunántúl valódi krónikásává vált. Megörökítette az „átkos” évtizedeit, a rendszerváltás korát, s az azt követő időszak pillanatait egyaránt. Évek óta gyűjti, rendszerezi fényképeit, az archívuma, amely mostanra összeállt és még folyamatosan bővül, igazi helytörténeti kincs. Eddigi életműve azonban több mint puszta dokumentáció. Lencsevégre kapott olyan pillanatokat, amelyeket az álmos, laikus szem észre sem vesz, megörökített olyan eseményeket, amelyek nélküle feledésbe merültek volna. Mindezeket páratlan vizuális érzékkel, kreativitással készítette el, képei kiváló kompozíciós érzékről tanúskodnak. Nem egyszer szokatlan szögből, váratlan beállításban mutatta be az eseményeket, máskor a villámgyors reakciókészségének köszönhetően ragadta meg az elkapott jelenetekben rejlő humort, vagy éppen a drámát

 – fogalmazott munkatársunk, aki több éve dolgozott a fotóriporter kollégájaként. 

Hozzátette, a Laufer László által létrehozott életmű remélhetőleg tovább gyarapodik még – a fényképész lelkesedését mutatja, hogy sokszor még a szabadsága alatt sem hagyja otthon a fényképezőgépét –, és a baranyai és a hazai értéktár méltó helyét foglalhatja el hosszú távon is.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában