Újra foroghat a malomkerék

2021.10.19. 20:00

Nem mentes a zökkenőktől a látványos tettyei vízkerék működése

Ismét áll a tettyei malomkerék, panaszolták olvasóink a napokban. Visszatérő téma a vízkerék kérdése, mellyel lapunk is többször foglalkozott már. Most az újabb fejlemények kapcsán ismét megkerestük a Biokom NKft.-t.

Mohay Réka

Fotó: Löffler Péter

– A malomkerék méltatlan helyzete a városra nézve szegénységi bizonyítvány. Pécs egyik nagy problémája a vízhiány, a Tettye patak a vízkerékkel üde színfoltot jelent – nyilatkozta lapunknak egy környékbeli pécsi lakos.

– A virágzó történelmi gyökereknek is emléket állít. A kiránduló gyerekek odavannak érte, némely járókelő azonban mégis szemetel a környéken. Mindenképp nagyobb figyelmet érdemelne, hogy méltó módon működhessen – tette hozzá a megkérdezett.

A malomkerék látványos eleme a térségnek, azonban viták is kialakultak körülötte az elmúlt tíz év során. Úgy tűnik, visszatérő problémát jelentett néhány helybélinek a kerék hangja, ugyanis, bár többször javítottak a működésén, tavasszal egy fadarabbal ismét kiakasztotta egy elégedetlenkedő, mivel zavarta a kerék nyikorgása, s vélhetően a víz folyamatos csobogása is, ami egy patak esetében egyébként kevéssé meglepő jelenség.

Ezt követően hónapokig leállt, majd a Biokom végül felújította a vízi forgóalkalmatosságot. Többször kellett róla eltávolítani a vízkövet, a patak vizének magas oldott mészkőtartalma miatt.

Jelenleg azonban a Tettye-patakot a kerék mellett vezetik el, így a víz csobog, de a kerék ismét áll. Szemfüles olvasóink is jelezték ezt, ezért is kerestük meg a Biokomot.

– A tettyei malomkerék víz­ellátását átmenetileg azért állítottuk le, mert a szerkezet műszaki átvizsgálása zajlik. Ennek oka a zsiliprendszer átépítése és a téli üzemmódra való átállítás – adott választ a Biokom NKft.

– A vízellátást hamarosan újraindítjuk, és a fagyok beálltáig forogni is fog a kerék. A közelmúltban teljesen felújítottuk, így működése kisebb hanghatással fog járni – tette hozzá a Biokom.

A három méter átmérőjű malomkerék 2011-ben az Európa Kulturális Fővárosa Projekt révén került a Vince utcába, s a Tettye környékének egykori malmainak állít emléket.

Iparunk virágzó történelmét idézi a vízi forgóalkalmatosság

– Pécs azon kevés városok egyike, mely nem nagy folyó mellett jött létre. Ezért fontos volt, hogy honnan tud ipari energiához jutni, ezért is vált rendkívül fontossá a Tettye patak, így a térség már a középkorban virágzó ipari negyeddé vált – számolt be az előzményekről dr. Varga Szabolcs történész.

– A patak térségében így tímárok műhelyei jöttek létre, a török korban pedig az Ágoston-téri templom a bőrcserzők mecsetje lett, a Tettyén lőpormalmok működtek, a tűzveszély szempontjából ez bizonyult ugyanis a legbiztonságosabb helyszínnek – idézte fel a térség gazdag ipari múltját a szakértő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában