arckép

2020.03.06. 14:00

Az Év kertjét gondozza Kővágó László János

Önkormányzati beruházásokat vezényelt le Kővágó László János mérnök, nyugdíjasként viszont még ennél is aktívabb életet él. Az „Év kertje” díjat másodjára nyeri el, galambászata van és minden évben ír egy új könyvet.

Mészáros B. Endre

A lakásában szembetűnő a rengeteg színpompás orchidea. „Saját termés” – mutat körbe mosolyogva, aztán leemel egy kötetet a Kővágó-sorozatból, mert kilenc könyv sorakozik egymás mellett, s mind saját alkotás.

– Hol található a díjnyertes virágos kertje?

– A Zsebedombon, és nem csupán virágokat nevelek, 700 fajta növényem van. Felvásároltam a környező telkeket s ma már közel egy hektárt gondozok és szépítgetek.

– Itt van a galambászata is?

– Igen, a négy galambházban összesen másfélszáz díszgalambom van.

– Mikor született az első könyve?

– Egyik hobbim, a pécsi galambászat történetével kezdődött, már nyugdíjasként, 2011-ben. Azóta pedig évről évre születik egy újabb. Megjegyzem, soha nem kerestem meg kiadókat, a barátok és az ismerőseim az olvasóim.

– Mi motiválja az írásban?

– Belső kényszert érzek, hogy leírjam mindazt, ami az életemhez kötődik. Reggel, kora délelőtt és késő délután végzem a dolgomat a kertemben és a galambjaim között. Ebéd előtt és kora délután pedig könyvekbe rendszerezem emlékeimet. Le kell írnom mindent, ami összefügg az őseimmel, az életemmel, a környezetemmel, a hobbijaimmal.

– Könyvei a magyarországi német nemzetiség történetétől Bezedek és Baksa falvak krónikáján át a köves kertjéről és életre való idézetekről szólnak. A legújabb pedig a fociról. Milyen megközelítésben?

– A „Szurkolóknak a foci világáról – Minden, ami foci” egy pécsi törzsszurkolói gondolkodást igyekszik megjeleníteni. Közel 60 éve járok rendszeresen pécsi focimeccsekre és hűséges buzdítója vagyok Pécs aktuálisan legjobb labdarúgócsapatának, továbbá a magyar válogatottnak is. Figyelem a pécsi meccseken a beszólásokat, aktuális kérdéseket, hogy milyen az anyagi háttér, mennyit érnek a fiatalok stb. Egykori válogatott labdarúgók és az edzők véleményét is összeszedve alakítottam ki a valós helyzetet a pécsi, a magyar és az európai labdarúgásról 400 oldalon.

– Mi jön még?

– A galambtenyésztési tapasztalataimról jelenik meg könyv a közeli hetekben. Továbbá tervben van egy emlékkönyv az egész életemről.

Tartalmas pályakép, van mire emlékezni

Kővágó László János 1947-ben született Bezedeken. Baksán nőtt fel, a Pollack Mihály Építőipari Technikumban érettségizett, majd a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán szerzett építész diplomát. Dolgos éveiben elsősorban mélyépítő mérnökként, majd 25 éven át ténykedett a Tanácsi Magas- és Mélyépítő Vállalatnál, később a Baukomplex Rt.-nél és a Strabag Rt.-nél, végül a nyugdíj előtti utolsó hét hét évben beruházási csoportvezető volt Pécs önkormányzati hivatalában. Felesége, Györgyi némettanár, három gyermeke van, Roland 47, Krisztián 45, Helga 20 esztendős.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!