Megalázták, levetkőztették a hidegben

2024.06.26. 08:20

Bíróság elé áll az a két férfi, akik kiraboltak egy pécsi hajléktalant

A Pécsi Járásbíróságon szerdán kezdődik annak a két férfinak a büntetőpere, akiket az ügyészség azzal vádol, hogy idén januárban kiraboltak és megaláztak egy hajléktalant, aki korábban munkabalesetben veszítette el négy ujját.

Bama.hu

Fotó: Máté Péter

A vádirat szerint az elsőrendű és a másodrendű vádlottak 2024. január 6-án a délutáni órákban Pécsett, az Autóbusz pályaudvarnál találkoztak, ahol egy dohányboltban szeszesitalt vásároltak, majd azt a belvárosban elfogyasztották. A vádlottak a január 6-ról január 7-re virradó éjszakát Pécs belvárosában töltötték, amelynek során több vendéglátó egységet is felkerestek, ahol tovább folytatták az italozást – ismertette a Pécsi Törvényszék.

A bíróság tájékoztatása szerint a sértett – aki egy korábbi munkabaleset során jobb kezének négy ujját elveszítette – évek óta hajléktalanként él, a balesete miatt védekezni, illetve egy ellene irányuló támadásnak ellenállni nem volt képes. Január 7-én éjjel a sértett koldulni indult egy Pécs belvárosában található szórakozóhelyhez. Az este során háromezer forint készpénzt gyűjtött össze, majd ezután, enyhén ittas állapotban a belvárosban egy füves-bokros helyen elaludt.

A vádlottak 2024. január 7-én hajnali 5 óra körül, erősen ittasan arra mentek, ahol a sértett ülve elaludt. A vádlottak felfigyeltek a hajléktalanra, odaléptek hozzá, majd az elsőrendű vádlott kérdőre vonta és felszólította az álmából magához térő sértettet, hogy adjon neki pénzt – olvasható a bírósági tájékoztatásban.

Miután a sértett közölte, hogy nincs pénze, a vádlottak – észlelve a sértett ijedtségét és testi fogyatékosságát – a sértettet zsebeinek kipakolására szólították fel, eközben agresszíven kiabáltak vele és veréssel fenyegették, egyre indulatosabbak lettek, végül felszólították a sértettet, hogy ruháit vegye le – részletezte a törvényszék.

Úgy folytatták: 

az ijedt sértett levetkőzött, a vádlottak ezt mobiltelefonjaikkal rögzítették, miközben gúnyosan kinevették a méltóságában megalázott sértettet. Az elsőrendű vádlott a sértett valamennyi levetett ruhadarabját átkutatta, ennek során megtalálta a sértett 3000 forint készpénzét, valamint egy viharöngyújtót, amelyeket magához vett, eltulajdonított.

Eközben a vádlottak egyike a fenyegetéseiknek nyomatékot adott azzal, hogy a sértettet derékon rúgta. A vádlottak folyamatosan káromkodtak, illetve szidalmazták a sértettet, végül folyamatosan veréssel fenyegetve, őt arra vették rá, hogy valamennyi ruhadarabját és a cipőjét is levegye. A sértett a fenyegetés hatására, annak ellenére, hogy nagyon fázott, nem mert ellentmondani és segítségért sem mert kiáltani.

Ezt követően a vádlottak arra vették rá a sértettet, hogy ruhátlanul táncoljon, ennek során különböző utasításokat adtak neki, ezután a földről felvett magokat tartották a sértett szája elé, majd kényszerítették arra, hogy azokat egye meg.

A vádlottak ezt követően bántalmazni kezdték a sértettet, arcon, illetve testszerte ököllel ütötték és rugdosták, melynek következtében a sértett koponyájának és mindkét combjának zúzódását szenvedte el, emellett a szája több helyen felrepedt, a felső ajka feldagadt és a bal térde is megsérült.

A bántalmazást az elsőrendű vádlott hagyta abba, aki felszólította a másodrendű vádlottat is a cselekmény abbahagyására, majd a helyszínről eltávoztak. A sértettől elvett pénzből egy boltban dobozos söröket vásároltak és folytatták az italozást. A sértett a főposta előtti telefonfülkéből értesítette a rendőrséget.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!