Ránk rúgta az ajtót az ősz

2024.09.13. 07:40

Szinte csak a hóesés hiányzik majd az időjárási palettából

Bama.hu

Forrás: shutterstock

Fotó: Max4e Photo

Reggel keleten, északkeleten is megnövekszik a felhőzet, majd nagyrészt erősen felhős, borult idő várható országszerte kiadós esővel, záporral. Keleten zivatar is kialakulhat. Délutántól délnyugat felől szakadozik a felhőzet, és szűnik a csapadék. Az északnyugati szelet főleg a nyugati, valamint a középső országrészben erős, helyenként a Kisalföldön viharos lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország keleti felén 18, 28, míg nyugaton csupán 9 és 17 fok között alakul.

Szombat

Nagyrészt erősen felhős vagy borult idő várható, csak átmeneti felszakadozások lehetnek. Nappal kisebb mennyiségű csapadék valószínű hazánk nagy részén, majd estétől ismét kiadós eső érkezik északnyugat, nyugat felől. A Dunántúlon az északnyugati, nyugati szél megerősödik, késő délutántól sokfelé viharossá fokozódik. Keleten csak időnként élénkül meg a délnyugati, déli szél. A minimum-hőmérséklet általában 5 és 11 fok között alakul. A maximum 10 és 17 fok között várható.

Vasárnap

Jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég. Éjjel és délelőtt kiadós eső várható hazánk nagy részén, délutántól csökken a csapadék intenzitása és területi kiterjedése. Az északnyugati szél a Dunántúlon sokfelé viharossá fokozódik, máshol a délkeleti, majd északkeleti szelet kísérik időnként erős lökések. A minimum-hőmérséklet általában 6 és 11 fok között alakul. A csúcsérték jellemzően 11 és 16, északkeleten 17 és 19 fok között várható.

Orvosmeteorológia

Ciklon örvénylik a következő napokban a Kárpát-medence felett, így mind a hideg- mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!