Időjárás

2024.09.12. 07:09

Kevesebb mint a felére csökken a nappali hőmérséklet

Alaposan megviselheti a szervezetünket az, ami most jön az időjárásban. Huszonnégy óra leforgása alatt ugyanis kevesebb mint a felére csökken a nappali hőmérséklet. Ráadásul eső is jön.

Bama.hu

Forrás: Shutterstock

Fotó: New Africa

Csütörtökön egy hidegfront szeli ketté az országot. Nyugatra tartós eső érkezik, ugyanakkor a Dunántúl többi részén és délen többfelé kialakulhatnak záporok, néhol zivatarok is. Máshol még több órára kisüt a nap, és említésre méltó csapadék sem várható. A Dunántúlon sokfelé élénk, erős lesz az északi-északnyugati szél, a középső és déli tájakon pedig a délkeleti szelet kísérhetik élénk széllökések. Hajnalra, reggelre a Dunától keletre sokfelé pára, köd képződik. Reggel 8 és 15 fok között alakul a leglacsonyabb hőmérséklet. Délután nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt, ugyanis nyugaton és északnyugaton 12 és 18, máshol 19 és 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet, legmelegebb a déli tájakon lesz.

Pénteken sokfelé várható jelentős mennyiségű eső, elsősorban a Dunától keletre és délen záporok, zivatarok is kialakulnak. Késő délután dél felől csökkenhet a csapadékhajlam. Szeles idő várható, az északnyugati szelet a Dunántúlon többfelé viharos lökések kísérhetik. Napközben ismét nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt: a Dunántúlon mindössze 9-16, a Duna-Tisza közén és északon 17-23, keleten 24-29 fok valószínű.

 

Orvosmeteorológia

Csütörtökön a Dunántúlon már hidegfronti hatás érvényesül, így az érzékenyek körében fejfájás és görcsös panaszok jelentkezhetnek.

A szeles időben tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, a borongós, csapadékos tájakon pedig alacsony lesz hő- és komfortérzetünk, illetve nagy lesz a megfázásveszély.

A Dunától keletre viszont sokfelé nyári időben lesz részünk, így ezeken a tájakon elsősorban migrén, bágyadtság, dekoncentráltság, tompaság lehet a jellemző.

A naposabb idő viszont jó hatással lehet hangulatunkra, közérzetünkre.

Hajnalban, reggel sokfelé felerősödhetnek a kopásos jellegű ízületi panaszok.

Erősítsük immunrendszerünket, fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!