Piaci körkép

2024.09.13. 07:00

Az ókori rómaiak is imádták az almát, az volt a desszert a lakomákon

Úgy vettük célba az édes, és bűnre csábító almát a Pécsi Vásárcsarnokban, mint Tell Vilmos számszerszíjból kilőtt nyila a saját fia fején lévő gyümölcsöt. Ugyan ez a finom csemege nyáron is fellehető volt a piac asztalain, de a jelenlétét, az ízvilágát mégis sokan az őszhöz kötik, ha párosul hozzá dió is, akkor meg főleg.

Czeczon Enikő

Egy másik arcát mutatta a csarnok a déli órákban, mint a nap korai szakaszában. A legtöbben az Ételudvarnál tartózkodtak, és ebédért álltak sorba. Néhány buszsofőr is itt ejtette meg az étkezést két út között. A lángosuk mellett pedig egy-egy alma díszelgett, ami minden bizonnyal a desszert volt. 

Egy kisregényt lehet írni arról, hogy a történelemben milyen híres almák vannak. Elég csak a tudás fájának tiltott termésére vagy éppen a viszály almájára gondolunk a görög mitológiai történetből. Szerencsére az alma nem tiltott bár biztos vannak, akik egészségügyi okból nem ehetik , és nem is veszünk rajta össze, bár erre sem vennék mérget.  

Számtalan fajtája létezik az almának, és a Pécsi Vásárcsarnokban is bőszerével kínálták az édes és a savanykás verziókat. Az egyik vásárló épp arról kért tanácsot az eladótól, hogy milyen almát vásároljon, mert máglyarakást szeretne készíteni otthon, ami náluk egy klasszikus őszi édesség.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!