Gazdaság

2015.11.11. 12:19

Corso: üzletház helyett irodák és park?

Címkék#Pécs

A kereskedelmi helyett irodai funkciókkal töltenék meg a jelenleg betonplaccként árválkodó Corso épületét. Csak még a tulajdonosok sem tudják, mikor.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Több mint öt éve áll félbehagyottan a belváros határán a Corso üzletház, pontosabban az alsó szintjein kialakított mélygarázs betonszerkezete.

– Mivel a kereskedelmi jelleg, az üzletházfunkció kiteljesedésére belátható időn belül nem látnak lehetőséget az osztrák tulajdonosok, ezért az irodaházprofil felvételét és kialakítását célzó kezdeményezések indultak a Corso beruházásának folytatása érdekében – tájékoztatott érdeklődésünkre Török Csaba, a Corso Invest Group Kft. bérbeadásért felelős illetékese.

Az irodaház-funkció már korábban is szerepelt az elképzelések között, a változás kapcsán azonban gyakorlatilag kizárólag ezzel a profillal töltenék meg az épülő belvárosi ingatlant. Ennek érdekében kezdeményezték a beruházás korábban megkapott engedélyeinek módosítását, de nem kizárt, hogy a Pécsi Építészeti Szabályzat módosítására is szükség lesz az új elképzelések kapcsán.

Török Csaba megerősítette lapunknak azt az értesülését, hogy korábban többek között a Pécsett dinamikusan fejlesztő IT Services-zel is tárgyalásban álltak nagy alapterületű „A” kategóriás irodák kialakításáról, most azonban semmilyen újdonságról, konkrétumról nem tudnak beszámolni.
– Mindenekelőtt az engedélyek szükséges módosítását kell lefolytatni annak érdekében, hogy ez ne legyen gátja a potenciális vevőkkel, bérlőkkel folytatott tárgyalásoknak. A fejlesztés pénzügyi háttere – magánerő és hitel – biztosított, az viszont, hogy mikor indul, jelenleg nem tudható. Minden egyéb spekuláció – mondta Török Csaba.

Zöld park lehet az újdonság

Az előkészítés időszakában 11 milliárd forintos költségvetésűre tervezett beruházásból a Corso Hotel épült meg maradéktalanul. Utóbbi kialakítására mintegy 1,6 milliárd forintot fordítottak, keretében a tulajdonosok sikerrel pályáztak és nyertek 486 millió forintot a szálláskapacitás bővítését célzó régiós pályázaton. Az EKF évétől működő hotel környezete sokat szépülhet a fejlesztés folytatásával. A tervek szerint ugyanis a mélygarázs fölötti felületet nem építenék be teljesen – a ház ötszintes lehet a földszinttel együtt –, hanem a Lánc utca felőli részen zöld parkot alakítanának ki.

Hatszáz parkolóhely épült meg

A 2007-ben indult előkészítés után a kivitelezés már a pénzügyi és üzleti válság kitörését követően, 2009-ben kezdődött. A tulajdonosok az akkori gazdasági helyzetben nem tudtak olyan mágnesbérlőket bekapcsolni, melyek vonzereje megtölthette volna a Corso üzletházat.

Az elmúlt öt évben minden, a megoldásra irányuló törekvés kudarcot vallott. Ezek sorába tartozott a kereskedelmi bérlőtoborzás vagy a már korábban felmerült „A+” kategóriás irodaház kialakítása. Szó volt róla, hogy itt koncentrálódhatnának a városi önkormányzat közigazgatási szervei is. Mivel egyik tervből sem lett semmi, így az építkezés sem folytatódott, és – a kiépített gépészet híján – továbbra is kihasználatlan a belváros legnagyobb (600 állásos) mélygarázsa is.

Egyelőre gödör a Lares-ház

A Corso üzletház kapcsán nem kell sokáig kutatni a megyeszékhelyen hasonló ingatlanok után. Elég csak áttekinteni a pécsi Búza tér déli oldalára, ahol a hangzatos nevű Lares-háznak jóformán csak a neve valósult meg.
Hiába nyomoztunk, sem a korábban ír tulajdonban lévő ingatlan jelenlegi gazdáját, sem a vele kapcsolatos terveket nem sikerült kideríteni. A Zsolnay Vilmos út mellett tátongó, kerítéssel, palánkkal körülvett munkagödör helyére üzleteket, illetve az emeleti szintekre ugyancsak irodákat, illetőleg lakásokat terveztek, az utóbbi években azonban semmi nem történt ott.

Az elmúlt öt évben minden, a megoldásra irányuló törekvés kudarcot vallott. Ezek sorába tartozott a kereskedelmi bérlőtoborzás vagy a már korábban felmerült „A+” kategóriás irodaház kialakítása. Szó volt róla, hogy itt koncentrálódhatnának a városi önkormányzat közigazgatási szervei is. Mivel egyik tervből sem lett semmi, így az építkezés sem folytatódott, és – a kiépített gépészet híján – továbbra is kihasználatlan a belváros legnagyobb (600 állásos) mélygarázsa is. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!