A helyi dinnyetermelők megérdemlik a figyelmet és a támogatást

Jusztin Levente

Sokszor eszembe jutnak gyermekkorom nyarai, amikor a ház mögött a kánikulában is fociztunk, bújtunk a bokrok között, vártuk az esti fagyizást. Ebben az időszakban napi rutinunk alakult ki, amiből nem hiányozhatott az sem, hogy az utcába begördülő kocsiból valaki kiabáljon, hogy nála lehet vásárolni a mézédes dinnyét.

Nagyon szeretem a zöldségeket és a gyümölcsöket, táplálkozásunk egyik legfontosabb elemei. Vásárlásaim alkalmával oda is figyelek arra, hogy kellő mennyiségű hagymát, paprikát, paradicsomot, uborkát tegyek a kosaramba, most pedig elérkeztünk a nyárnak abba a szakaszába, amikor a finomabbnál finomabb gyümölcsöket, köztük a görögdinnyét is vásárolhatjuk. Azért fontos ez, mert hiába lehet kapni a boltokban kora tavasszal is külföldi gyümölcsöt, fontos támogatni azokat, akik hazánkban, Baranyában gyümölcsökkel és zöldségekkel foglalkoznak. A minőséget képviselik ezzel, nem kell messzire menjünk azért, hogy megbizonyosodjunk erről.

„Vegyünk hazait!” – hallhatjuk sok helyről ezt, szerencsémre volt lehetőségem több, a helyi termelőket népszerűsítő bemutatón részt venni. Állíthatom, hogy tényleg nincsen jobb annál, amikor a helyben megtermett görögdinnyét vágjuk fel, majd élvezhetjük a valóban mézédes ízét. Érdemes figyelni a helyi termelőket, hogy tőlük vásároljunk olyan gyümölcsöket, amivel mindkét fél jól jár. A vásárlással őket anyagilag támogatjuk, magunkat pedig az ízzel és az élvezettel.